nieuws

Pelé en Muhammad Ali op Rotterdams Sportfilmfestival

Cinerama
Cinerama
De organisatie van het AD Sportfilmfestival Rotterdam heeft de eerste vijf films voor de komende editie bekend gemaakt. Het gaat om de Amerikaanse documentaire Facing Ali, de documentaire Skateboarding’s First Wave, de speelfilm Pelé: Birth of a Legend, de Australische documentaire Chasing Great en de spraakmakende documentaire Free to Run, over de bizarre geschiedenis van het hardlopen.
In totaal zullen er dertig sportfilms op het programma staan op 6, 7 en 8 april. De films worden net als bij de eerste twee edities gedraaid in het Cinerama Filmtheater.
Volgens programmeur Dave Andriese ligt de lat dit jaar erg hoog. ''De films en documentaires moeten niet alleen over sport gaan, ze moeten ook prachtige verhalen vertellen. Verhalen over winnen en verliezen, over het verleggen van grenzen, over het presteren van het unieke. Bij het samenstellen van het programma staan het visuele spektakel, de cinematografische kwaliteit van camerawerk en licht en geluid centraal'', aldus Andriese.
FACING ALI
''De documentaire Facing Ali is een geweldige hommage aan Muhammad Ali. Deze hommage vertonen we natuurlijk vanwege zijn overlijden in juni vorig jaar. Ali was een van de allergrootste atleten uit de geschiedenis, misschien wel de meest iconische sportmens ooit. Hij hoort thuis op het AD Sportfilmfestival Rotterdam'', zegt Andriese over Facing Ali.
CHASING GREAT
''Deze groots opgezette documentaire volgt rugby-legende Richie McCaw in zijn allerlaatste seizoen als speler. Er zitten werkelijk schitterende beelden in, vaak geschoten op plekken waar je als buitenstaander absoluut niet komt. Deze documentaire ziet eruit als een gelikte Hollywood-film. Je gelooft soms je ogen niet.’’
SKATEBOARDING’S FIRST WAVE
''Deze documentaire biedt een scherpe blik op de begindagen van de opkomst van het skateboarden als sport en lifestyle. De rol van skateboarden in de maatschappij en in de media wordt er prachtig in belicht. Het is een documentaire als een tijdmachine, heel interessant.’’
FREE TO RUN
''Het is moeilijk voor te stellen, maar ooit was hardlopen vooral iets voor excentriekelingen! Hoe bizar de hardloopwereld in die eerste jaren was zie je goed in deze documentaire. Een eye-opener''.
PELÉ: BIRTH OF A LEGEND
''Deze Amerikaanse speelfilm gaat over de jonge jaren van de legendarische Braziliaanse voetballer Pelé, alom beschouwd als de beste speler aller tijden. Deze meeslepende film laat zien hoe hij als kind uit een achterbuurt uitgroeide tot de leider van de winnaar van het wereldkampioenschap in 1966. Prachtig'', zegt Andriese over de films.