ROTTERDAM

Drijvende miljonairs vertrekken weer uit Rotterdam

Cruiseschip The World
Cruiseschip The World © Rijnmond
Cruiseschip 'The World' laat Rotterdam maandagavond weer achter zich, nadat de opvarenden - lees: miljonairs - zich afgelopen weekend goed hebben vermaakt in de stad. The World is het enige schip ter wereld waar mensen op wonen en ondertussen allerlei havens over de hele wereld bezoeken. De Nederlandse front office manager, Richard Lucas, vertelt wat er zoal gebeurt aan boord van het mysterieuze schip én hoe veel de bewoners hebben moeten neertellen voor een optrekje op dit drijvende dorp.
"Er is altijd een stukje intrige. Je hoort 'The World' en dat blijft toch altijd mysterieus. Dat heeft ook z'n charme", begint Lucas. Hij werkt al zes jaar op dit het schip en laat er weinig over los, want: "het belangrijkste is natuurlijk de privacy van de bewoners." Als front office manager is Lucas verantwoordelijk voor de rijke opvarenden, die een deel van het jaar vertoeven op het gigantische cruiseschip.
Richard Lucas is al zes jaar werkzaam op cruiseschip The World
Richard Lucas is al zes jaar werkzaam op cruiseschip The World © Rijnmond
Daar kunnen ze zich prima vermaken, vertelt hij. "Er zijn verschillende restaurants, er is een theater voor eventuele privéshows, een groot zwembad en we hebben ook een tennisbaan aan boord." Wie onder de indruk is van een normaal cruiseschip, heeft The World nog niet gezien: "Het is allemaal net een stukje luxer."
Leven in zulke luxe op een schip van bijna 200 meter lang is bepaald niet goedkoop. Volgens Lucas hebben de bewoners heel wat miljoenen betaald voor hun appartement. "Ze hebben goed hun best gedaan in het leven. En dan praat je over heel wat geld."

Hollands weer

En dat geld gaven de bewoners afgelopen weekend dus uit in Rotterdam. "Veel mensen hebben restaurants bezocht en privé-excursies gedaan." Eén specifieke delicatesse viel daarbij erg in de smaak. "De bewoners waren vooral lyrisch over het aanbod aan kazen." Het toerisme ging soms gepaard met zon, maar ook met een hoosbui of twee. "Ze hebben het echte Hollandse weer meegemaakt. Dat hoort er ook bij."
Ook Lucas zelf heeft zich vermaakt. "Het is altijd speciaal als je weer in je eigen land komt. Het voelt als thuiskomen", vertelt hij. In de drie dagen dat hij hier was, heeft hij zoveel mogelijk gedaan: "Ik heb restaurant Loetje bezocht en zaterdagavond het stapleven aan de Witte de Withstraat in Rotterdam mee kunnen pakken met mijn collega's." Maar niets gaat boven een lekker bammetje. "Ik heb mijn lokale delicatesse weer kunnen inslaan voor aan boord: een boterham met pindakaas."
Het cruiseschip vertrekt nu naar een nieuwe bestemming. Welke? Dat houdt Lucas liever geheim. De term is al vaker gevallen: kwestie van privacy.