BOEREN

Opnieuw protestacties door boze boeren in de regio: 'Stik in je stof'

Hooibalen met protestleuzen in Oud-Alblas (Molenlanden)
Hooibalen met protestleuzen in Oud-Alblas (Molenlanden) © Alblasserdamsnieuws.nl
Op meerdere plekken in de regio krijgen automobilisten dinsdagochtend opnieuw te maken met protestacties van boze boeren. Langs de A12 zijn hooibalen in de fik gezet, bij de afrit Noordeloos/Meerkerk (A27) wordt gedemonstreerd en bij Oud-Alblas zijn 'protestbalen' langs de weg gelegd.
De acties begonnen dinsdagochtend vroeg met brandende hooibalen in de middenberm van de A12 ter hoogte van Bodegraven. Als gevolg van die brandjes werd één rijstrook afgesloten en was er sprake van een halfuur vertraging tussen Utrecht en Den Haag en Utrecht en Rotterdam. Rond 08.30 uur waren de brandjes geblust.

Protestbalen

Ook langs de N124 bij Oud-Alblas werden maandagavond en dinsdagochtend meerdere 'protestbalen' neergelegd door boze boeren. Op de balen staan protestleuzen zoals 'Help de boer!' en 'Stik in je stof'. De boeren gebruikten trekkers om de balen langs de weg en op de rotonde bij de Peilmolenweg te plaatsen. Op de balen staan ook boodschappen gericht aan stikstofminister Christianne van der Wal, zoals 'Met v/d Wal in de sloot'.
Boeren poseren met protesthooibalen
Boeren poseren met protesthooibalen © Alblasserdamsnieuws.nl

'Het is gewoon klaar voor ons'

Voor boer Bert Kuiper uit Wijngaarden is de maat vol. Volgens het stikstofbeleid van het kabinet zou de uitstoot in het gebied met 47 procent moeten afnemen. "Wij hebben een bedrijf en daar verdienen we onze boterham mee", zegt hij tegen RTV Dordrecht.
"Als de plannen doorgaan die zij willen, dan is het gewoon klaar voor ons. Momenteel wordt alles afgeschoven op de boeren en dat is niet eerlijk. We zullen misschien wel iets moeten inkrimpen, maar dat hele gebieden vijftig tot tachtig procent moeten inkrimpen is niet te doen."
Het voorstel moet wat hem betreft dus van tafel. Ook de Dordtse boer Harry van der Linden sluit zich daarbij aan. "Het stikstofbeleid betekent voor ons in het ergste geval dat de deur op slot moet, omdat onze kosten dan te hoog worden. De agrarische sector heeft de laatste twintig jaar al veel gereduceerd, moeten we nu nog een keer bloeden? Dat willen we niet."
Van der Linden voorspelt meer acties als de plannen niet worden aangepast. "Het land zal het voelen. Het is jammer dat de burger dan uiteindelijk ook de dupe wordt", zegt hij. "Dat willen we eigenlijk niet, maar op een gegeven moment houdt het op. Dan gaan we voor de Franse slag."
Waar we dan aan moeten denken? "Zoals dinsdagochtend en maandag al gaande was: het afsluiten van wegen, massaal naar Den Haag, naar provinciehuizen en gemeentehuizen. Zij proberen ons de strop aan te trekken, maar wij gaan die stroppen dan ook steeds meer aantrekken."
Dit verhaal is een samenwerking met RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl