FEYENOORD

In de onzekere maand juli is hoop het toverwoord bij Feyenoord

Arne Slot tijdens de eerste training van Feyenoord in het nieuwe seizoen
Arne Slot tijdens de eerste training van Feyenoord in het nieuwe seizoen © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het wordt op meerdere vlakken een onzekere zomer voor Feyenoord. En dan te bedenken dat dit een cruciaal jaar wordt voor de Rotterdamse topclub. Wil Feyenoord de afstand met Ajax en PSV niet nog verder zien oplopen, moet Arne Slot de Rotterdammers eigenlijk naar Champions Leaguevoetbal zien te loodsen. Zeker nu vanaf het seizoen 2023/2024 twee Nederlandse clubs zich rechtstreeks plaatsen voor het hoofdtoernooi.
In serene rust, zonder het trouwe Legioen, begon Arne Slot maandag aan het nieuwe voetbalseizoen. Maar van een echte start van Feyenoord aan het seizoen 2022/23 kunnen we nog niet spreken. Op trainingscomplex 1908 waren met name veel jeugdspelers te zien en met keeper Justin Bijlow was er welgeteld één basisspeler van het vorige seizoen op de eerste training aanwezig.
En dat een kleine zes weken voordat Feyenoord de eredivisie op 6 augustus aftrapt in Arnhem, met een uitwedstrijd bij Vitesse. De meeste basisspelers, die vanwege interlands pas later op vakantie konden, stromen pas komende maandag in wanneer Slot met zijn selectie vertrekt naar het trainingskamp in het Oostenrijkse Saalfelden.
Op zich is dat geen probleem, nu Feyenoord dit seizoen geen voorrondes in Europa hoeft af te werken. Maar wel omdat het maar de vraag is welke spelers er nog gaan vertrekken. Van een ware leegloop bij Feyenoord is (nog) geen sprake, al zullen Cyriel Dessers, Bryan Linssen, Reiss Nelson en Tyrell Malacia komend seizoen niet meer in een Feyenoord-shirt te zien zijn. Of Guus Til net als vorig seizoen op huurbasis in De Kuip zal spelen is uiterst twijfelachtig.

Overvallen

Tel daarbij op dat er voldoende interesse is in Orkun Kökçü, Luis Sinisterra, Fredrik Aursnes, Marcus Pedersen, Lutsharel Geertruida en Marcos Senesi en het is maar zeer de vraag of Slot niet bijna opnieuw moet beginnen met het smeden van een succesvol elftal. Het is voor Feyenoord te hopen dat als clubs zich melden voor spelers, dat ook op korte termijn gaat gebeuren. Zodat Feyenoord niet 'overvallen' wordt aan het einde van de transferwindow eind augustus, wanneer de competitie al in volle gang is.
Wat kan Feyenoord nu zelf? Nog niks, want er is geen geld. Tot nu toe gaven de Rotterdammers ongeveer een half miljoen euro uit aan de twee aanwinsten. Danilo kwam transfervrij over van Ajax en breedteversterking Mats Wieffer voor circa zes ton van stadgenoot Excelsior. Daarbij is er de 'hoop' dat Wieffer zich op termijn zal ontwikkelen tot basisspeler bij Feyenoord en dat ruwe diamant Danilo, ooit door Ajax als groot talent naar Nederland gehaald, in De Kuip definitief zijn belofte gaat inlossen en niet alleen Feyenoord aan veel doelpunten gaat helpen, maar straks ook aan een mooie transfersom.
Tekst gaat verder onder de foto.
Danilo tijdens zijn eerste training bij Feyenoord
Danilo tijdens zijn eerste training bij Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Hoop is sowieso het toverwoord bij Feyenoord. Zo is er het vertrouwen dat de vorig jaar mislukte Alireza Jahanbakhsh in zijn tweede jaar wel de speler is die ooit bij AZ topscorer van Nederland werd en een miljoenentransfer naar de Engelse Premier League afdwong. En dat spelers als Cole Bassett en de 'dure' aankoop Patrik Walemark, die het afgelopen halfjaar konden wennen, zullen opstaan. En Slot sprak al zijn hoop uit dat er van de vele jeugdspelers die meetrainen misschien twee zodanig verrassen, dat ze tot de kern gaan behoren.

Creatief

Naast het woord hoop is ook 'creatief zijn op de transfermarkt' een zin die veel wordt genoemd in De Kuip. Vorig jaar wist technisch directeur Frank Arnesen na het vertrek van aanvoerder Steven Berghuis voor nog geen vijf miljoen euro aan investeringen een selectie neer te zetten, die tot de finale reikte van de Conference League. Daarbij was bijna elke aanwinst raak. Met Trauner, Aursnes, Pedersen, Til en Dessers heeft de scouting en Arnesen vol in de roos geschoten.
Ook dit jaar moet Feyenoord roeien met de riemen die er zijn en hopen dat de aankopen renderen. Het is als rijden in een Lada, maar mee willen doen in een race tussen Porsches en Ferrari's. Jaloersmakend zal er bij Feyenoord naar het transferbeleid bij Ajax worden gekeken, waar spelers tegenwoordig voor minimaal 25 miljoen euro Amsterdam verlaten. En waar spelers ook voor dat soort bedragen kunnen worden gekocht.
Al is dat geen garantie voor succes, zo gaf Slot deze week aan: "Niet altijd bepaalt je budget of je in Nederland kampioen wordt. De laatste jaren was dat vaak wel het geval al was er een jaar dat AZ met een veel minder budget bovenaan stond in de eredivisie", doelend op het jaar dat Slot als trainer van AZ gedeeld koploper was met Ajax, tot corona uitbrak en de competitie werd stilgelegd.

Transferbudget en spelersbudget

Feyenoord is qua begroting met afstand de derde club van Nederland, maar als je kijkt naar de mogelijkheden wat betreft het binnenhalen van spelers is dat zeker niet het geval. Tussen begroting, transferbudget en spelersbudget zit een wezenlijk verschil. Zolang Feyenoord niet verkoopt is er bijvoorbeeld bij AZ en FC Utrecht op transfergebied meer mogelijk. AZ legt lachend meerdere miljoenen neer voor Jens Odgaard, terwijl het Feyenoord niet lukte Cyriel Dessers te behouden of de transfervrije Bas Dost aan te trekken.
Tekst gaat verder onder de foto.
Cyriel Dessers was vorig seizoen trefzeker voor Feyenoord, maar is inmiddels vertrokken
Cyriel Dessers was vorig seizoen trefzeker voor Feyenoord, maar is inmiddels vertrokken © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Feyenoord zit, als we kijken naar transferbudget en salarisbudget, dichter in de buurt bij clubs als FC Utrecht en AZ dan bij Ajax en PSV. AZ en FC Utrecht hebben op dit moment al meer kunnen investeren dan Feyenoord, en ook gezien het salarisplafond kunnen de Rotterdammers niet de salarissen betalen die ze in Eindhoven en Amsterdam neertellen.
Feyenoord zou meer salarisbudget kunnen genereren door de selectie in te krimpen. Maar de club zit op dit moment in zijn maag met spelers waar komend seizoen nauwelijks of geen gebruik van zal worden gemaakt. Feyenoord heeft al voor ogen welke spelers dit seizoen het beste verkocht of verhuurd kunnen worden. En dat lijstje is met bijvoorbeeld Mark Diemers, Robert Bozenik, Christian Conteh, Aliou Baldé, Denzel Hall, Marouan Azarkan en Naoufal Bannis best groot.
Tekst gaat verder onder de foto.
Mark Diemers traint mee bij Feyenoord, maar mag uitkijken naar een andere club
Mark Diemers traint mee bij Feyenoord, maar mag uitkijken naar een andere club © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
In het salarisbudget krijgt Feyenoord meer mogelijkheden als er voor deze spelers snel een oplossing zou komen. Maar andere clubs zullen voor deze spelers voor een dubbeltje op de eerste rang willen zitten, waarbij sommigen voor Feyenoord-begrippen hoge salarissen hebben. De overbodige Francesco Antonucci heeft met FC Volendam al onderdak gevonden voor het komende jaar.
Een kapitaalinjectie van investeerders zou uitkomst kunnen bieden, maar nog altijd zijn de investeerders waar al lang mee wordt gesproken niet concreet. En dat terwijl Feyenoord op sportief gebied enorme stappen heeft gemaakt, met bijvoorbeeld een Europese finale. Feyenoord maakte in mei trots bekend een partnership te zijn aangegaan met Van Donge & De Roo, maar daarna bleef het toch stil. Zeker uit de hoek van de kapitaalkrachtige investeerders waar al maanden mee wordt gesproken om een gedeelte van de aandelen over te nemen.

Doorpakken

Feyenoord moet doorpakken, nu de club met het behalen van de finale van de Conference League Europees weer een woordje meespreekt en ook nationaal weer kleur op de wangen heeft gekregen. Binnen Feyenoord zal de afweging moeten worden gemaakt om het nieuw ingezette beleid, dat stapje voor stapje zijn vruchten lijkt af te werpen, door te zetten of toch iets meer risico's te nemen om enigszins in het spoor van Ajax en PSV te kunnen blijven en uitzicht te houden op de jackpot die Champions League heet.
Tekst gaat verder onder de foto.
Cyriel Dessers juicht samen met zijn ploeggenoten in het mooie Europese seizoen van Feyenoord
Cyriel Dessers juicht samen met zijn ploeggenoten in het mooie Europese seizoen van Feyenoord © VK Sportphoto/Yannick Verhoeven
Daar volgend jaar aan meedoen zorgt ervoor dat Feyenoord wederom financiële stappen zet, maar dan wel gelijk een stap met zevenmijlslaarzen. Dan zou Feyenoord de huidige selectie toch zoveel mogelijk intact moeten houden en zich flink moeten versterken. Maar dat staat haaks op het beleid dat de Rotterdammers hebben ingezet om door middel van verkopen van zelf opgeleide spelers of spelers die goedkoop zijn binnengehaald enorme transfersommen binnen te harken.
Arne Slot had in zijn eerste jaar zijn voornaamste doelstelling ruimschoots gehaald. Er moest weer 'waarde op het veld worden gecreëerd'. Dat is ontegenzeggelijk het geval geweest. En ook voor de missie herkenbaar en aantrekkelijk voetbal spelen is Slot cum laude geslaagd. Maar nog altijd worden er geen exorbitante bedragen geboden op de spelers van Feyenoord, tot afgrijzen van het Legioen.
Tekst gaat verder onder de foto.
Arne Slot kijkt toe bij de training van Feyenoord
Arne Slot kijkt toe bij de training van Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
De transfer van Dirk Kuyt van Feyenoord naar Liverpool, in 2006, is met circa 18 miljoen euro nog altijd het recordbedrag in de clubhistorie. Het is nog maar de vraag of de aanstaande transfer van linksback Malacia, die in de belangstelling staat van Olympique Lyon en Manchester United, in de buurt gaat komen van dat record. Feyenoord kan na zijn verkoop wel weer de transfermarkt op. Al zal er slechts een klein gedeelte van de opbrengsten geherinvesteerd mogen worden. Zoals bekend is Ian Maatsen (Chelsea) in beeld als vervanger van de linksback.
Feyenoord hoopt te stunten met het aantrekken van aanvaller Wilfried Gnonto van FC Zürich. De viervoudig international is een groot talent, alleen vooral bekend in een systeem met twee spitsen. Daarbij is de vraag of de 18-jarige spits de verwachtingen kan waarmaken, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Bozenik en Walemark er wel gelijk staat.
Wat dat betreft is er intern ongetwijfeld discussie. De club wil het liefst spelers halen die zich door kunnen ontwikkelen en later mogelijk een enorme waarde kunnen vertolken. Terwijl Feyenoord er op korte termijn meer bij gebaat is spelers binnen te halen die er gelijk staan. Om die reden is een speler als Calvin Stengs, met de nodige eredivisie-ervaring in de benen, ook op de radar. Maar zijn huur van Nice lijkt een moeilijk verhaal te zijn, nu daar net een trainerswissel heeft plaatsgevonden en hij voor zijn kans in Zuid-Frankrijk wil gaan.
Op dit moment is er dus nog weinig duidelijk van hoe Feyenoord er over ruim een maand bij de competitiestart uit zal zien. En dus durft Slot logischerwijs nog geen doelstelling te formuleren. Hij wilde op de persconferentie alleen kwijt dat er weer een herkenbare speelwijze wordt gehanteerd en dat de spelers weer ongelooflijk hard zullen werken.
Maar zelf zal Slot toch echt willen meedoen om de prijzen. En die lat heeft hij met Feyenoord afgelopen seizoen zelf hoog neergelegd. Alleen goed voetbal en een ontwikkeling van spelers is voor het Legioen niet meer voldoende. De alweer 33 duizend seizoenkaarthouders willen ook een Feyenoord zien dat nationaal weer echt gaat meestrijden om de prijzen.