WETHOUDER

Nieuwe sportwethouder Achbar weet uit eigen ervaring: 'Iedereen in Rotterdam moet kunnen bewegen'

Wethouder Fauozi Achbar
Wethouder Fauozi Achbar © Rijnmond
Rotterdam heeft sinds deze maand een nieuwe sportwethouder. Faouzi Achbar werd 39 jaar geleden geboren in Rotterdam-Zuid en groeide op in een gezin van zeven waarin zijn ouders geen sportvereniging voor hem konden betalen. "Ik vind het belangrijk dat iedereen in Rotterdam moet kunnen bewegen."
Na twee jaar afwezigheid door corona keerde de Rotterdamse sportborrel, een jaarlijks evenement van de Gemeente Rotterdam, Sportbedrijf Rotterdam, Rotterdam Topsport en Rotterdam Sportsupport afgelopen weekend terug in Ahoy. Wethouder Achbar (DENK) beleefde er zijn vuurdoop. "Eervol, je voelt een enorme verantwoordelijkheid maar het is ook bijzonder dat je dit mag doen in de stad Rotterdam, voor de Rotterdammers", vertelt hij.
Inmiddels is Achbar dus wethouder, vader van drie kinderen en in volle training voor de marathon van New York, in november dit jaar. Daarvoor loopt hij nog de halve marathon van Rotterdam op 31 juli. Toch is sport voor hem niet altijd vanzelfsprekend geweest. "Ik ben nooit lid geweest van een sportvereniging omdat mijn ouders dat in een gezin van zeven niet konden betalen."
Daarom vindt hij het belangrijk dat iedereen in Rotterdam moet kunnen bewegen. "Het is niet vanzelfsprekend. Sportvoorzieningen moeten voor iedereen toegankelijk zijn."

Geïnspireerd

Daarvoor zijn ook grote sportevenementen in Rotterdam, zoals de marathon, volgens Achbar belangrijk. "Als mensen dat soort evenementen zien en ervaren hoop je dat ze geïnspireerd raken, dat daardoor de breedtesport ontstaat en Rotterdammers in beweging te komen. Wat mij betreft blijven we grote sportevenementen mogelijk maken."
Bekijk hieronder het hele interview met wethouder Faouzi Achbar.
Nieuwe sportwethouder Achbar weet uit eigen ervaring: 'Sport is niet vanzelfsprekend'