DORDRECHT

Justitie eist 12 jaar cel en tbs voor Dordtenaar die agenten en omstander neerschoot

De politie doet onderzoek naar de schietpartij ter hoogte van de Toulonselaan
De politie doet onderzoek naar de schietpartij ter hoogte van de Toulonselaan © Media TV - Joey Heijstek
Het Openbaar Ministerie eist 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging tegen de 39-jarige Niels W. uit Dordrecht. De persfotograaf wordt ervan beschuldigd dat hij vorig jaar augustus in de Dordtse Transvaalbuurt twee agenten en een omstander heeft neergeschoten met een afgepakt politiewapen. De voorbijganger raakte daarbij blijvend verlamd. W. erkent dat hij heeft geschoten, maar zegt vrijwel zich niets meer van de situatie te herinneren door een waas van drank en drugs.
"Twee mensen moeten leven met een beperking. Zes mensen met een vreselijke herinnering. Verder is de kans op herhaling groot", zei de officier van justitie over het drama dat afspeelde op de warme zomeravond van 25 augustus 2021 in de De La Reystraat in Dordrecht. Verdachte Niels W. verklaarde al eerder spijt te hebben van de actie. Hij zou die avond in een delirium verkeren door overmatig drank- en drugsgebruik.
Niels W. schoot op de bewuste woensdagavond twee agenten neer in de Dordtse Transvaalbuurt, niet ver van het centrum van de stad. Eén van hen trof hij in borst en gezicht. De ene kogel raakte het kogelwerend vest, de andere verbrijzelde zijn kaak. De agent heeft daar nog altijd last van. De andere agent had een engeltje op zijn schouder. Een kogel trof zijn vest, de andere de telefoon in zijn broekzak. Een omstander was het er het ergst aan toe. Hij werd geraakt in zijn rug en liep een dwarslaesie op.
De agenten kwamen af op een overlastmelding waarbij W. luidruchtig door de Dordtse Transvaalbuurt liep en vernielingen pleegde. De politiemannen troffen Niels W. aan in een auto van een toen 24-jarige Poolse omstander. Toen de agent hem vroeg uit te stappen, zou W. het wapen van de agent hebben afgepakt en hebben geschoten. Uiteindelijk vuurde Niels W. vijftien schoten af en de agent vijf.
Ook de Poolse omstander werd geraakt. Het is nog altijd onduidelijk wie dat schot heeft gelost.

Volgens W.'s advocaat moet er rekening worden gehouden met een verminderde toerekeningsvatbaarheid op het moment van het incident. W. wordt door justitie aangeklaagd voor het schieten op zes personen: twee agenten, twee handhavers en twee omstanders. W. werd al in 2020 behandeld voor zijn alcoholmisbruik. Het leek beter met hem te gaan tot hij drie dagen voor de schietpartij cocaine en amfetamine kocht. "Daarna gleed ik weg." Een relatie die in de dagen voor het incident ten einde kwam zou hem ook parten spelen.
Niels W. had een vrij succesvolle carrière als persfotograaf. Hij werkte geregeld in het buitenland. Tijdens perioden zonder werk had W. het zwaar. Dan zakte de verdachte weg 'in zelfmedelijden' en greep hij naar de fles. Hij is langere tijd behandeld in een kliniek en dat ging ook goed. Toch zakte hij weer weg. "Ik handelde de avond in een psychose", zei W. daarover in de rechtbank. "Het is vreselijk wat er is gebeurd. Dit mag nooit meer gebeuren."
Over twee weken doet de rechtbank in Dordrecht uitspraak.