SPORT

Dani Baijens en Nederlandse handbalmannen mogen tóch naar WK: 'Bizar om alsnog beloond te worden'

Euforie bij Dani Baijens
Euforie bij Dani Baijens © Henk Seppen/Orange Pictures
De deceptie was groot, toen de Nederlandse handbalmannen zich twee maanden geleden tegen Portugal nét niet konden plaatsen voor het WK. Maar nu mogen Rotterdammer Dani Baijens en zijn teamgenoten door een wildcard alsnog begin volgend jaar naar het eindtoernooi in Polen en Zweden.
Een ticket voor het eerste WK in ruim zestig jaar voor de Nederlandse handballers lag halverwege april voor het grijpen. Oranje had immers met 33-30 in en van Portugal gewonnen en kon de klus in eigen land afmaken. Maar in Eindhoven bleken de Portugezen met 28-35 te sterk. Geen WK dus.
Maar niets blijkt minder waar. De Internationale Handbal Federatie (IHF) heeft altijd één wildcard beschikbaar voor het WK, maar ditmaal zelfs twee omdat er uit Oceanië geen enkel land zich had geplaatst. Nederland krijgt nu een wildcard, vanwege de opmars die de Nederlandse mannen de laatste jaren maken.
Zo deden de handballers in 2020 voor het eerst mee aan een EK en bij het Europese titeltoernooi van begin dit jaar werd voor het eerst de tweede ronde gehaald. Oranje eindigde uiteindelijk als tiende.

Aantrekkelijk handbal

"Ik begreep na de nederlaag tegen Portugal al dat we een goede kans op een wildcard hadden, omdat we aantrekkelijk handbal spelen", laat Baijens weten vanaf zijn vakantieadres. "Tof dat we alsnog een ticket krijgen. Ook wel verdiend denk ik, gezien hoe dichtbij we er waren. Bizar om alsnog beloond te worden."