NIEUWS

Nooduitgang studentenhuis geblokkeerd door containers na ruzie tussen vastgoedeigenaren

Zeecontainers blokkeren de nooduitgang van het studentenhuis.
Zeecontainers blokkeren de nooduitgang van het studentenhuis. © Rijnmond
Een absurde situatie bij een studentenhuis in Rotterdam-Noord. Daar zijn twee zeecontainers pal tegen de achtergevel geplaatst waardoor de nooduitgangen van het huis niet meer te gebruiken zijn. Ook komt er nauwelijks nog daglicht naar binnen. De eigenaar van het terrein heeft het gedaan - met opzet - om te voorkomen dat de studenten nog een voet op zijn grond zetten. Weghalen of verplaatsen zegt de brandweer - volgens de studenten - maar dat is tot op heden nog niet gebeurd. Aanleiding voor de actie is een verschil van mening over recht van overpad.
Vrij onderkoeld laat de 22-jarige student Iddo de barricade van zeecontainers zien. Hij opent de achterdeur en tevens nooduitgang en stuit direct op een muur van metaal. ““Dit is onze nieuwe woonsituatie”, zegt hij ironisch. Serieuzer: “Dit belemmert onze brandveiligheid en door twintig centimeter kunnen we niet wegvluchten.”
Anderhalve week geleden werden eerst de spullen van de studenten van het terrein aan de achterzijde weggehaald. Daarna kwamen de twee zeecontainers die pal tegen de muur van het studentenhuis werden geplaatst. Voor de studenten was dat schrikken. “We hebben direct de politie gebeld en die is toen langsgekomen”, vertelt Iddo. Maar veel konden ze op dat moment niet doen.
Kijk in deze video hoe smal de doorgang is tussen de containers en het pand.
Studentenhuis geblokkeerd door zeecontainers

Beide hoofdrolspelers in de fout

Wel maakte de politie melding van deze bizarre situatie bij de brandweer en bouwinspectie van de gemeente. Die zijn poolshoogte komen nemen. Hun oordeel: geen acuut gevaar. “Bij direct gevaar was er gelijk opgetreden”, zegt een woordvoerder van de gemeente. Wel treffen ze een vreemde situatie die niet door de beugel kan. Zowel de boosdoener van de zeecontainers overtreedt de regels als de eigenaar van het studentenhuis.
“Voor het plaatsen van een container moet je een vergunning aanvragen en van een studentenhuis op deze plek hadden wij geen weet. Ook daar is een vergunning voor nodig”, legt de woordvoerder uit. En dus valt er nu weinig te zeggen of de studenten als ratten gevangen zitten.
Het studentenhuis van 9 mannen en 16 vrouwen zit in een deel van de voormalige Noordsingel-gevangenis. De 22-jarige student steekt over naar het vrouwendeel - het zijn eigenlijk twee studentenhuizen in één, maar de mannen kunnen naar de vrouwen en andersom. Hij laat zien dat ook bij de vrouwen de nooduitgang is klemgezet. “Deze is van de buurmeisjes en is ook helemaal geblokkeerd.”
De brandweer heeft gecontroleerd op noodzakelijke brandmelders en alternatieve vluchtroutes. En die zijn er. Maar of de huidige nooduitgang ook een ‘vereiste’ nooduitgang behoort te zijn, daar kan de gemeente niets over zeggen. Omdat ze van het bestaan van het studentenhuis niets wisten.
Twee zeecontainers pal tegen achtergevel van studentenhuis
Twee zeecontainers pal tegen achtergevel van studentenhuis © Rijnmond
Ook nooduitgang van vrouwengedeelte van studentenhuis is klemgezet door container
Ook nooduitgang van vrouwengedeelte van studentenhuis is klemgezet door container © Rijnmond

Eigenaar terrein: 'Zijn de studenten aan het rellen?'

Projectontwikkelaar Timo Kruft is eigenaar van het terrein en een ander deel van de oude gevangenis. Hij heeft de zeecontainers laten plaatsen. Dit najaar wil hij starten met de bouw van een hotel met 42 kamers. Het terrein aan de achterkant van het studentenhuis moet gaan dienen als parkeerplaatsen voor de hotelgasten.
“Zijn de studenten aan het rellen?”, is zijn eerste laconieke reactie als Rijnmond belt voor wederhoor. Hij maakt duidelijk dat hij volledig in zijn recht staat door zijn terrein op te eisen en de toegang ertoe te verbieden. Hij heeft meerdere malen gewaarschuwd en nu is hij het zat.” Het is een grote tyfusbende, ik heb gezegd: stop daarmee. Daar is niets mee gedaan. Toen hebben we een hek geplaatst en dat hebben de studenten weggehaald, illegaal. Nu moeten we maatregelen treffen”, verklaart Kruft zijn boude actie.

Burenruzie over grens

Volgens hem grenst zijn terrein aan de achtergevel van het studentenhuis. Dat zou betekenen dat de studenten wel achterdeuren hebben maar daar niet door naar buiten mogen. Volgens de eigenaar van het studentenhuis is er sprake van ‘recht van overpad’, ook om bij een schuurtje te kunnen komen.
Door deze escalatie is het balletje bij de gemeente wel gaan rollen. “We gaan beide eigenaren aanschrijven dat dit niet kan.” Zowel de eigenaar van het studentenhuis als de eigenaar van het achterliggende terrein kan een brief van de gemeente verwachten.
Maar het conflict tussen de twee vastgoedeigenaren oplossen, gaat de gemeente niet lukken. “Dat moeten ze zelf doen en hopelijk komen ze eruit”, zegt de woordvoerder van de gemeente.
Het gevecht om het strookje terrein aan de achterkant gaat uitgeknokt worden voor de rechter. Want de eigenaar van het studentenhuis, Carel de Knegt, heeft een kort geding aangespannen en dat dient half juli voor de rechtbank in Rotterdam.
De studenten willen hun daglicht terug en hun nooduitgangen weer toegankelijk. Dat betekent de zeecontainers weg of een stuk verplaatst. “Wij voelen ons onveilig en willen dat het zo snel mogelijk wordt opgelost”, zegt student Iddo.
In dit deel van de oude gevangenis komt hotel met 42 kamers
In dit deel van de oude gevangenis komt hotel met 42 kamers © Rijnmond