FEYENOORD

Taakstraf voor discriminerende leuze Feyenoordsupporter: 'U had hand-in-hand met de Roze Kameraden moeten lopen'

De bekladding van het COC-kantoor.
De bekladding van het COC-kantoor. © MediaTV
Het lijkt wel een soort themazitting op de rechtbank in Rotterdam. Dinsdag staan vier Rotterdammers terecht voor discriminerende leuzen, 'in Feyenoordkringen'. Het gaat om de muurschildering van Steven Berghuis en het bekladden van het COC-pand in Rotterdam. De verdachten bekennen gedeeltelijk maar geven elk hun eigen draai aan het verhaal.
In de zomer van 2021 wordt bekend dat Steven Berghuis de overstap maakt van Feyenoord naar aartsrivaal Ajax. Ongeloof en woede bij veel supporters en dat leidt tot een escalatie: een grote muurschildering verrijst in Rotterdam-Crooswijk van Feyenoords aanvoerder, die ronduit antisemitisch is.
Berghuis is afgebeeld met een grote haakneus, bekend uit de antisemitische prenten van de nazi's. Hij draagt een keppeltje en een gestreept concentratiekamp-pak. Daarnaast staat 'joden lopen altijd weg.'
Alex van der L.(42) zegt dat hij de schildering heeft bedacht en de leuze heeft aangebracht. Rudi M.(47) bekent Berghuis te hebben getekend, met behulp van een beamer. Maar, zeggen zij in koor: de uiteindelijke, antisemitische schildering was niet ons werk. "Dat hebben anderen gedaan, daar staan we ook niet achter."

Kampuniform

In hun visie was het puur een sportprent, satire. Van der L.: "Onze beste man was naar Ajax gegaan. Misschien was het ook wel uit frustratie, maar niet om mensen te beledigen. Ik maak juist altijd mooie, positieve dingen." M.: "Ik heb Berghuis met een Feyenoordshirt getekend. Een ander heeft daar later dat kampuniform over geschilderd en het keppeltje."
Ja, hij weet wel wie dat heeft gedaan. "Maar dat zeg ik niet, voor mijn eigen veiligheid." De medeverdachte zegt het niet te hebben gezien. "Ik was geconcentreerd bezig met mijn eigen werk. Er waren meer graffitispuiters en ik stond er een stukje vanaf."
Volgens het OM wisten de mannen dondersgoed waar ze mee bezig waren en blijkt dat ook uit Appverkeer. Daarin zou lacherig zijn gedaan over 'de pyjama' van Berghuis. Het OM eist tegen beide mannen een taakstraf van 60 uur. De rechter beslist over twee weken.
Steven Berghuis
Steven Berghuis © Rijnmond

Direct uitspraak is gedaan in de ander zaak, waarbij leuzen zijn geschilderd op het pand van homo-organisatie COC in Rotterdam. Er staat 'RJK' op, afkorting van Rotterdam Jongeren Kern, een fanatieke groep van jonge Feyenoordfans. Daarnaast is 'KK homo' te lezen.
Soortgelijke leuzen stonden kort ervoor op de sportschool van Paul van Dorst, de voorzitter van de Roze Kameraden. Daarvoor zijn nog geen verdachten opgepakt. De Roze Kameraden is opgericht door homoseksuele Feyenoordsupporters.
De 25-jarige Jan T. uit Rotterdam zegt dat hij die nacht bij het COC-pand is geweest, maar alleen een sigaretje heeft gerookt. Omdat de rechter geen bewijs ziet dat hij verder iets heeft gedaan, wordt hij vrijgesproken.

'Niets met RJK te maken'

Anders is dat bij de 22-jafrige Robin van S., ook uit Rotterdam. "Ik heb alle bekladdingen aangebracht. Ik weet niet meer waarom en ik kan me niet eens herinneren wat ik heb geschreven." RJK kent hij wel, maar hij behoort niet tot die groep. "Ik heb daar niet mee te maken. Ze waren toen veel in het nieuws, ik denk dat ik het daarom heb gebruikt." En over het COC en de Roze Kameraden: "Ik heb niks tegen zulk soort mensen."
De rechter gelooft niet dat de man toevallig bij het COC-pand was en haalt de commotie rond de Roze Kameraden aan. Hij legt een taakstraf van veertig uur op. Ook moet de man de reinigingskosten van ruim 1200 euro betalen.
"Je zou toch verwachten in deze tijd dat we het allemaal prachtig vinden. Hoe meer kleur hoe beter. Maar zij hebben het er heel erg moeilijk mee. Het bekladden van het COC is op het moment dat de Roze Kameraden hand in hand gaan. En die hadden zo graag hand in hand met u willen lopen."