ZWANGERSCHAP

DSW pleit jarenlang tevergeefs voor behoud van kraamafdeling Schiedam: ‘Wij zijn hier niet blij mee’

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © Pixabay
Het sluiten van de geboorteafdeling van het Franciscus Vlietland in Schiedam is een bittere pil voor DSW. De Schiedamse zorgverzekeraar maakt zich al sinds 2016 hard voor behoud van de afdeling, maar desondanks heeft het ziekenhuis vorige week besloten dat zwangere vrouwen vanaf volgende maand niet meer in Schiedam kunnen bevallen. De afdeling gaat op slot en de locatie in Rotterdam breidt uit.
Volgens Vera Constandse van DSW staat de zorgverzekeraar nog altijd achter het standpunt van zes jaar geleden. “Wij vinden dat verloskundige zorg zo dicht mogelijk bij huis geleverd moet worden, zodat de vrouw zo dichtbij mogelijk de zorg kan ontvangen", zegt zij tegen SCHIE. "Het ziekenhuis heeft nu echter vanwege personeelstekort besloten om alle acute verloskundige zorg over te brengen naar de locatie in Rotterdam.”
De plannen om de geboorteafdeling van Schiedam naar Rotterdam te verplaatsen zijn volgens Constandse al langer actueel. In 2016 sprak DSW zich ook al uit tegen de plannen.
“In 2016 was vooral de reden van het ziekenhuis om de geboortezorg alleen op de locatie in Rotterdam te leveren om het zo efficiënt mogelijk te doen, dus dat het goedkoper was. Daarnaast wilden zij ook dat in Rotterdam alle zorg geleverd zou worden die spoedeisend was en dat alle zorg in Schiedam meer planbaar zou zijn.”

Weinig andere oplossingen

Die plannen zijn toen doorgeschoven. Aanvankelijk was het idee om de geboortezorg in 2024 te concentreren in Rotterdam, maar volgens Constandse wordt het ziekenhuis nu door de tijd ingehaald.
“We zien dat het personeelstekort in de zorg steeds verder oploopt, waardoor het ziekenhuis heeft moeten besluiten de zorg sneller naar Rotterdam over te brengen. Dat staat los van dat we het nog steeds geen goed idee vinden, maar dat we ook wel zien dat er weinig andere oplossingen zijn.”

Meer verloskamers

Constandse begrijpt dat het ziekenhuis voor een moeilijke keuze staat, nu de personeelstekorten grote gevolgen hebben. Volgens Constandse blijft DSW continu met het ziekenhuis in gesprek over de zorg.
“Het ziekenhuis heeft ons gegarandeerd dat er meer verloskamers geopend kunnen worden, door de verloskunde op één locatie onder te brengen. Daardoor kunnen er meer bevallingen zo dicht mogelijk bij huis plaatsvinden." Ook zijn er afspraken gemaakt met de eerstelijns verloskundigen. "Er heeft een extra verloskundige in de Schiedamse regio dienst als de andere verloskundige met een cliënt meegaat naar het ziekenhuis voor de bevalling. Zo kan de verloskundige snel bij een andere vrouw aanwezig zijn als zij een zorgvraag heeft.”

‘Het blijft spannend’

In het verleden heeft het tijdelijk sluiten van de geboorteafdeling in Schiedam gezorgd voor een toename van bevallingen in het ziekenhuis in Delft. Bovendien wordt er aankomende zomer een geboortegolf verwacht. Volgens Constandse kan dat voor ‘krapte’ zorgen.
“Het wordt spannend deze zomer, niet alleen hier maar op heel veel plekken in Nederland. We zijn al wel een tijd bezig om het zo goed mogelijk te regelen, maar het blijft spannend komende zomer.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl