nieuws

Villa Oud Walenburg in oude luister hersteld

villawalenburg.JPG
villawalenburg.JPG
ROTTERDAM - Aan de Rotterdamse Walenburgerweg is de villa Oud Walenburg gerestaureerd en teruggebracht in originele staat. Het pand is in 1909 gebouwd naar een ontwerp van Ed Cuypers.
Zijn oom was architect Pierre Cuypers die het Rijksmuseum en het Amsterdamse station heeft ontworpen. Ed Cuypers ontwierp de vertrekken in een Franse stijl van de Zonnekoning en Napoleon Bonaparte. Het geheel oogt barok. Op basis van archiefmateriaal en oude foto's is villa Oud Walenburg gerestaureerd.

Restauratie duurde negen jaar

Van plan tot oplevering heeft het opknappen negen jaar in beslag genomen. Vanaf 2007 is er gewerkt aan de villa. De fundering bevond zich in beroerde staat en moest vernieuwd worden. Dat moest heel voorzichtig gebeuren om geen schade aan het pand aan te richten. De vloeren moesten eruit om nieuwe betonnen heipalen te slaan.
Gangenstelsel gegraven met een schep
Tegelijkertijd is ook de fundering van het voormalige nonnenklooster aangepakt. Daarvoor hebben twee Oost-Duitse werknemers met een schep een gangenstelsel onder de grond gegraven om de funderingspalen vrij te krijgen en te verstevigen. Zij hebben maandenlang als een mol onder de grond geleefd.

Originele staat hersteld

Voor het interieur zijn de ornamenten aan het plafond hersteld. De vertrekken hebben allemaal een ander behang met een andere stijl uit de 18de eeuw. De serre heeft een behang gekregen dat met de hand is beschilderd in China. Het meeste koperen hang- en sluitwerk is oorspronkelijk. In de ramen zit glas-in-lood. Bij de trap is het gebrandschilderde raam voorzien van een afbeelding van een Bijbelse figuur.
Restauratie kostte twee miljoen euro
De opgeknapte villa gaat gebruikt worden als kantoorruimte. De zolderetage worden de slaapvertrekken van de dak- en thuisloze jongeren van pension Maaszicht. Eigenaar van de villa is woningcorporatie Woonbron; die heeft voor de restauratie een kleine 2 miljoen euro betaald. De rijksoverheid heeft een soortgelijk bedrag aan subsidie gegeven vanwege de monumentenstatus van het pand.
Verslaggeefster Marion Keete maakte de volgende reportage 24-06-2010- Villa Walenburg heropend by rtvrijnmond