OM eist acht jaar en tbs tegen Bart van U.

Justitie eist in hoger beroep acht jaar cel en tbs tegen Rotterdammer Bart van U., voor het doodsteken van oud-minister Els Borst en zijn eigen zus Loïs.

Volgens justitie was Van U. verminderd toerekeningsvatbaar. Zij wijkt daarmee af van de visie van de rechtbank in Rotterdam. Die legde de verdachte vorig jaar alleen tbs op, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar zou zijn.

Volgens het OM is sprake van een "reële boosheid" richting beide slachtoffers. "Van U. had mogelijk wraakgevoelens ten aanzien van mevrouw Borst. Hij zou vanwege zijn geloof grote moeite hebben met de euthanasiewetgeving. Ook is het aannemelijk dat hij boos was op zijn zus, vanwege een aanstaande verbouwing." Bart van U. was bang dat zijn zus hem uit huis wilde zetten.

Goddelijke opdracht
Van U. heeft in beide zaken een bekentenis afgelegd. De dood van Els Borst zou een goddelijke opdracht zijn geweest. Zijn zus Loïs, met wie hij samenwoonde aan de Oudedijk in Rotterdam, zou hem stelselmatig hebben gepest.

Justitie zegt dat moord in beide gevallen niet te bewijzen is, ook al zijn er met name in de zaak Els Borst aanwijzingen dat hij ook van plan was haar te doden. De eis van acht jaar en tbs was dezelfde als destijds bij de zitting in Rotterdam. Daarnaast heeft justitie nog een half jaar cel gevraagd voor verboden wapenbezit.

Familie
De familie van Bart van U. is tevreden met de eis van justitie. In een verklaring noemt zij deze 'goed en evenwichtig'. Tijdens de zitting woensdag benadrukte de zus van Bart van U. dat hij wel degelijk wist wat hij deed en dat sprake was van 'morbide en berekenende daden.'

Volgens de advocaat van Bart van U. is hij wel volledig ontoerekeningsvatbaar en leefde hij permanent in een psychose. In zijn laatste woord heeft de verdachte om vergiffenis gevraagd. "Ik bied mijn excuses aan, aan mijn familie en de familie Borst. Ik ben een lieve, zachtaardige jongen. Ik ben tegen geweld. Dat wilt u misschien niet geloven, maar het is echt waar."

Het gerechtshof in Den Haag doet op 16 maart uitspraak.

Meer over dit onderwerp:
Nieuws
Deel dit artikel: