KETI KOTI

Keti Koti moet feest van iedereen worden: 'Volgend jaar is een kroonjaar'

Bij het slavernijmonument op de Lloydkade zijn bloemen neergelegd tijdens Keti Koti
Bij het slavernijmonument op de Lloydkade zijn bloemen neergelegd tijdens Keti Koti © Rijnmond
Over een jaar en één dag is het precies 160 jaar geleden dat de slavernij in Nederland officieel werd afgeschaft. We vieren dan Keti Koti, waarbij de herdenking traditioneel op 30 juni is en de viering op 1 juli. Een aantal Rotterdamse organisaties wil dat die feestdag een gezamenlijke viering voor álle Rotterdammers wordt. Harlow Brammerloo van de stichting Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst legt uit waarom.
"De laatste jaren zie je dat steeds meer instellingen in de stad zelfstandig het initiatief nemen om aandacht te besteden aan Keti Koti", vertelt Brammerloo. "Waar een aantal jaren geleden onze stichting de exclusiviteit had, zijn de verhoudingen in de stad gelukkig in die zin gewijzigd dat meer mensen en instellingen er aandacht aan besteden. Dat is een positieve ontwikkeling."
Wat Brammerloo betreft is de herdenking van donderdag 30 juni dan ook het uitgelezen moment om een manifest met plannen voor een gezamenlijke Keti Koti-viering aan burgemeester Aboutaleb te overhandigen. "Dat is een heel belangrijk evenement en past in het kader van herdenken. Wij vonden dat daarom een gepast moment om ruchtbaarheid te geven aan het manifest door het aan te bieden aan de burgemeester."

Breed initiatief

Ondertekenaars van het manifest zijn onder meer De Doelen, Theater Rotterdam, Museum Boijmans, Stichting Gedeeld Verleden Gezamenlijke Toekomst, de Laurenskerk, Maaspodium en het Museum Rotterdam. Het manifest is volgens Brammerloo voortgekomen uit een intensieve samenwerking tussen allerlei instellingen en organisaties uit de stad zelf.
Bloemen bij slavernijmonument voor Keti Koti
Bloemen bij slavernijmonument voor Keti Koti © Rijnmond
"We zijn vorig jaar oktober begonnen op initiatief van de stichting GVGT om te brainstormen, na te denken en dingen te ontwikkelen", legt Brammerloo uit. "Ook hoe we binnen de stad vorm en inhoud kunnen geven aan 160 jaar afschaffing van de slavernij. Het is een kroonjaar in bepaalde zin, dus je kunt daar niet drie maanden van tevoren mee beginnen."
Helemaal in de details treden doet Brammerloo nog niet. Wel licht hij een aantal ideeën uit het manifest toe: "Tot nu toe zijn we vooral in juni bezig met de afsluiting op 1 juli. We willen kijken of we door het jaar heen op verschillende momenten activiteiten kunnen organiseren. Wat je wilt voorkomen is dat er in juni zoveel gebeurt dat het publiek er nauwelijks op kan reageren. We willen een spreiding hebben zodat veel meer Rotterdammers en anderen van buiten Rotterdam die manifestaties en activiteiten kunnen meemaken."
Het volledige gesprek met Harlow Brammerloo

Viering voor alle Rotterdammers

Maar voor zo'n gezamenlijke viering heb je wel de Rotterdammers zelf nodig. Brammerloo geeft toe dat dat nog wel eens een uitdaging kan worden. "Sommige mensen vinden het een ver-van-hun-bed-show, dat snap ik. Mensen weten vaak niet veel van hun geschiedenis, zeker als het gaat om minder prettige dingen. Dan nemen mensen daar afstand van. Vorig jaar heeft Rotterdam excuses gemaakt voor het slavernijverleden van de stad. Uit de de onderzoeken naar het slavernijverleden van de stad is aangetoond dat Rotterdam stevig in de slavenhandel en slavernij zat. Ontkennen kun je dus niet meer."
De focus ligt de komende tijd op het bereiken van de Rotterdammers om de interesse in een gezamenlijk Keti Koti-viering op te wekken. Dat wil Brammerloo groots aanpakken. "We willen bijvoorbeeld gebruik maken van de trams in de stad en van de abri's. Maar ook via sociale media zoals Facebook, TikTok en Instagram willen we het publiek informeren over wat er gaat gebeuren. We proberen zo gericht mogelijk te kijken hoe we het verhaal kunnen vertellen."