EXCELSIOR

Excelsior begint aan nieuwe seizoen en werkt zonder technisch directeur aan nieuw elftal

Excelsior is begonnen aan de voorbereiding op het seizoen 2022/2023
Excelsior is begonnen aan de voorbereiding op het seizoen 2022/2023 © VK Sportphoto
Na het vertrek van Mats Wieffer naar Feyenoord zal Excelsior op korte termijn ook vervanging moeten regelen van Thijs Dallinga en Reuven Niemeijer. Laatstgenoemde maakt transfervrij de overstap naar Brescia in de Serie B, terwijl ook topscorer Dallinga een buitenlandse transfer gaat maken naar het Franse Toulouse.
Dat bevestigt directeur Daan Bovenberg, tijdelijk ook de woordvoerder over technische zaken bij Excelsior na het gedwongen afscheid van td Nick Kersten. “Wij verwachten dat Thijs er uit komt met deze club en hoewel het jammer is, past dit wel bij ons beleid. We hadden hem graag willen behouden en in de eredivisie een podium geven, maar nu deze kans er al is gaan wij er niet voor liggen. Hopelijk leveren wij hiermee weer een parel af.”
Bovenberg doelt op eerdere transfers van Excelsior-talenten, zoals die van Jerdy Schouten, inmiddels international. Zijn recordopbrengst zal door Dallinga worden overtroffen, aangezien het naar verluidt gaat om een deal van meer dan 2 miljoen. Bedragen worden niet bevestigd en de transfer is bovendien nog niet afgerond.
Qua inkomende transfers wist Excelsior de afgelopen week bekend te maken dat Tjoe-a-on, Horemans en Goudmijn ook volgend seizoen weer in Kralingen spelen. Kenzo Goudmijn speelde al een halfjaar in Kralingen en maakte de promotie mee. Nu wil hij meer. “We gaan voor handhaving en ik geloof dat wij daar de kwaliteiten voor hebben. Het team is redelijk intact gebleven en we gaan ons nog versterken. Voor mijzelf was het duidelijk, bij AZ zou ik weinig aan spelen toekomen, zo realistisch moet ik zijn. Daarom wil ik hier vanaf de eerste dag meetrainen en iets moois laten zien op eredivisieniveau.”
Bekijk hieronder het interview met Kenzo Goudmijn, die ook dit seizoen weer bij Excelsior speelt. Tekst gaat door onder de video.
Kenzo Goudmijn kiest bewust voor duidelijkheid bij Excelsior

Afscheid van Nick Kersten

De vastgelegde spelers zijn er komen na contractbesprekingen die niet meer door Nick Kersten zijn gevoerd, want van hem heeft Excelsior afscheid genomen. “Ik snap dat het voor de buitenwereld niet overkomt als een gewenste situatie,” doelt Bovenberg op de timing zo midden in de voorbereiding van een nieuw seizoen.
Bekijk hieronder het hele interview met Daan Bovenberg. Tekst gaat door onder de video.
Directeur Bovenberg over de situatie bij Excelsior na het vertrek van Nick Kersten
“Als je intern weet hoe het proces is en hoe wij werken in de samenstelling van onze selectie, dan valt de impact mee. Transfers worden niet door één persoon geregeld, Marinus, Mario (Been red.) en ikzelf hebben daar ook een aandeel in. In een ideale situatie doe je dit niet, maar soms is een besluit als dit nodig.”
Over de inhoudelijke gronden waarop Excelsior afscheid neemt van Kersten wil Bovenberg niet teveel kwijt. “Uiteindelijk zijn we met hem aan een bepaald traject begonnen en willen wij mensen kansen bieden. We zijn nu een jaar verder en hebben geëvalueerd en op een nette manier uit elkaar gegaan. Ik zou het raar vinden om daar naar buiten toe nu iets over te zeggen.” Op korte termijn verwacht Excelsior een nieuwe technisch directeur te presenteren.

Succestrainer Dijkhuizen gaat voor lijfsbehoud

Ondertussen moet trainer Marinus Dijkhuizen zich voor zover het kan afsluiten van die onrust op de burelen in Kralingen. Hij is verantwoordelijk voor wat er op het veld gebeurt. En daar staat een dikke voldoende achter zijn naam, na de tweede promotie onder zijn leiding. Nu is het zaak om Excelsior, net als hem eerder lukte, ook in de eredivisie te houden.
Bekijk hieronder het interview met trainer Marinus Dijkhuizen. Tekst gaat door onder de video.
“Dat is wel de insteek,” zegt de trainer. “Je ziet de laatste jaren in de eredivisie dat meerdere clubs het goed doen in hun eerste jaar. Ik denk dat dit komt door een soort onbevangenheid die de spelers van die clubs hebben.”
Dijkhuizen heeft er dus vertrouwen in. Ondanks het vertrek van veel goals, met Dallinga, Wieffer en Niemeijer. Al heeft hij wel het gevoel dat Azarkan terug gaat keren en opnieuw op huurbasis naar Kralingen komt. “Hij wil zelf heel graag maar we zijn ook afhankelijk van Feyenoord,” bevestigt de coach. "Met het team waarmee we vorig seizoen zijn geëindigd waren we zeker in de eredivisie gebleven, daar ben ik van overtuigd. Nu moet er zeker voorin nog het nodige bij."

Onrust in de jeugdopleiding bij Excelsior

In de jeugdopleiding van Excelsior is het onrustig. Jeugdtrainers vertrekken of willen vertrekken, nu er de nodige veranderingen plaats gaan vinden. “Daar worden mensen altijd onrustig van, dat is niet gek,” vertelt directeur Bovenberg.
“We zijn ons bewust van de daar ontstane situatie. De trainersstaf moet ingevuld worden, in het verlengde van de vertrokken Marco van Lochem willen er meer mensen mogelijk weg. Dus zullen wij nieuwe mensen moeten binden die met ons de volgende stap willen zetten. Het is vervelend als er geluiden zijn waar mensen zich oncomfortabel bij voelen, dat past niet bij onze club. Tegelijkertijd gaan wij wel verder en daar passen soms ook nieuwe mensen bij.”