ONDERWIJS

Dringend gezocht: juffen of meesters voor basisschool in Rijsoord, anders is sluiting onvermijdelijk

Ronald Lapaer is vader van een zoontje op de Klimop in Rijsoord en wil de school openhouden.
Ronald Lapaer is vader van een zoontje op de Klimop in Rijsoord en wil de school openhouden. © Rijnmond
De directie van de christelijke scholenkoepel PCPO in Barendrecht heeft de ouders van leerlingen van De Klimop in Rijsoord in de gemeente Ridderkerk gemaild dat de school na de zomervakantie de deuren sluit. Volgens de personeelsdirecteur lukt het niet om leerkrachten voor de basisschool te vinden. Volgens ouders van de gedupeerde kinderen heeft de koepeldirecteur niet genoeg gezocht.
Voor Ronald Lapaer is het zo klaar als een klontje: de directeur personeel en organisatie van scholenkoepel PCPO Barendrecht en Ridderkerk waaronder De Klimop in Rijsoord valt, heeft niet goed gezocht naar leerkrachten. "Ze zegt dat ze heeft gezocht in haar eigen netwerk. Maar dat is niet genoeg. Ik zit heel erg op social media en heb geen advertenties gezien."
Basisschool Klimop in Rijsoord moet dicht als de ouders niet binnen vijf dagen twee leerkrachten vinden
De PR-medewerker van PCPO zegt dat PCPO wel vacatures publiceert op de eigen website.

'School is niet rendabel'

Mogelijk wil PCPO van de school af omdat deze de koepel teveel geld kost, is de vraag aan de bezorgde vader. "De school telt minder dan vijftig leerlingen. Dat is zo weinig dat het bijna niet rendabel te maken is", zegt Lapaer. Bovendien worden er drie nieuwe scholen gebouwd in Ridderkerk en Barendrecht. "Daar is veel geld voor nodig."
Bij PCPO Barendrecht en Ridderkerk zijn 16 basisscholen aangesloten. De kinderen van De Klimop in Rijsoord worden verdeeld over de scholen die plek hebben. Op dit moment zijn er vier leerkrachten. Na de zomer is er nog maar eentje.

Tranen en woelen

Lapaer is vader van een zoontje van 9 jaar. "Ik zag tranen, hij lag te woelen", zegt Lapaer. Hij vertelde het slechte nieuws nadat hij maandag een e-mail las van de school met het verzoek om dinsdagavond 19:00 uur ter verschijnen op een bijeenkomst. "De gemene deler bij de ouders tijdens die bijeenkomst was dat de school er te weinig aan gedaan heeft." Ook verwijt Lapaer de scholenkoepel dat ze het nieuws daags voor de zomervakantie heeft gebracht. "Zo kort van tevoren", zegt Lapaer.
De school wil wel verder en geeft de ouders vijf dagen om zelf met twee leerkrachten te komen die er komend jaar willen werken. "Leerkrachten die nu werken in Rotterdam-Zuid, Zwijndrecht of Hendrik-Ido-Ambacht en dagelijks met geweld geconfronteerd worden, willen vast liever in Rijsoord werken."

Sollicitanten trokken zich na gesprek terug

Maar of dat ook echt zo is, moet deze week blijken. Twee sollicitanten trokken zich terug na gesprekken afgelopen vrijdag, aldus de directeur personeel en organisatie van PCPO Ridderkerk en Barendrecht, Janneke den Besten. "Toen trokken we de bizarre conclusie dat we de school moeten sluiten. Want als je geen leerkrachten hebt, kun je ook niet lesgeven."
Voor de kinderen is dat een drama, zegt Lapaer. "Nu wordt mijn zoontje gesplitst van de kinderen met wie hij in Rijsoord vanaf zijn vierde jaar heeft gevoetbald."
Voor zijn zoontje wordt het een hard gelag. Hij zal naar een andere school moeten na de zomer als het de ouders van de leerlingen niet lukt binnen vijf dagen twee leerkrachten te vinden. "Accepteren (dat de school sluit, red.) is bij hem nog helemaal niet aan de orde."