FEYENOORD

Zo behaalde 'kind van de club' Tyrell Malacia zijn miljoenentransfer van Feyenoord naar Manchester United

Tyrell Malacia is hier aan de bal namens Feyenoord
Tyrell Malacia is hier aan de bal namens Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het zat er al langer aan te komen, maar is nu officieel bevestigd: Tyrell Malacia is niet langer speler van Feyenoord. De linksback en international van Feyenoord maakt een miljoenentransfer richting de Premier League en speelt de komende vier seizoenen, met de optie voor nog een jaar, bij Manchester United.
Malacia was al dicht bij een transfer naar Olympique Lyon in Frankrijk, maar Feyenoord bereikte met de Franse club geen akkoord. Zij wilden 12 miljoen betalen, met enkele bonussen zou het kunnen oplopen naar 15 miljoen. Feyenoord wilde meer en Man United was bereid om daar aan te voldoen. Manchester United betaalt naar verluidt een bedrag van 15 miljoen met nog eens 2 miljoen aan bonussen als Malacia een geslaagde aanwinst blijkt te zijn.
Daarmee is de linksback één van de meest lucratieve uitgaande transfers voor Feyenoord geworden. Maar het record van Dirk Kuyt (18 miljoen naar Liverpool) staat, waarschijnlijk nog maar heel kort vanwege de aanstaande transfer van Luis Sinisterra, nog steeds in de boeken. Dat Malacia in Tirana zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord speelde, was voor hem al eerder duidelijk. "Ik ben zeker klaar voor een volgende stap." vertelde hij eind vorige maand nog voor onze camera.
Bekijk hieronder het laatste interview dat Malacia gaf als Feyenoorder, bij het Nederlands elftal. Tekst gaat door onder de video.
Heeft Malacia zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld? 'Ben zeker klaar voor een volgende stap'

Kind van de club vertrekt

Met het vertrek van Malacia gaat ook een kind van Varkenoord weg bij Feyenoord. In 2017, een jaar na het kampioenschap, stroomde hij vanuit de jeugdopleiding door naar het eerste elftal. Hij maakte zijn debuut in de de thuiswedstrijd in de Champions League tegen Napoli. Meteen als basisspeler, door blessures van Ridgeciano Haps en Miquel Nelom. Malacia maakte indruk, als je bedenkt dat het zijn eerste minuten waren, maar werd enkele seizoenen later pas echt een echte vaste kracht bij Feyenoord. Vanaf het seizoen 2020/2021 onder leiding van Dick Advocaat en daarna onder Arne Slot speelde Malacia nagenoeg alles.
Na DHZ en Overmaas in zijn echte jonge jaren liep Tyrell Malacia in 2008 op 9-jarige leeftijd binnen bij Feyenoord. Het zou mooi zijn om nu te zeggen dat deze overstap naar het grote Manchester United er altijd al in zat. Dat Malacia meteen werd bestempeld als toptalent die de wereldtop zou halen. Maar dat zo zat het niet. "Ik heb zo vaak gehoord dat ik het niet zou redden. In mijn jeugdelftallen was ik altijd een twijfelgeval, maar uiteindelijk sta ik toch hier," vertelde Malacia daar eerder al over aan Rijnmond.
Toch viel zijn talent uiteindelijk op. Niet alleen in Rotterdam, maar ook in Zeist waar hij bij Oranje onder 16 tot en met Oranje onder 21 regelmatig bij de nationale selecties zat. Zijn roots vergat Malacia gaandeweg niet. Nog regelmatig keerde hij terug op het pleintje in Hillesluis, waar het allemaal begon. Op vertrouwd terrein. Recht tegenover de Bogermanschool, zijn oude basisschool waar hij tot groep 7 op zat, woont zijn oma nog altijd. De komende jaren zal Malacia er toch minder vaak langs kunnen komen. Net als bij zijn boezemvriend Michel Cornelia, waarmee wij vorig jaar nog een mooie reportage maakten.
Feyenoord had graag gewild dat de transfer nog voor het einde van de maand juni was afgerond. De inkomsten hadden dan meegeteld in de huidige jaarrekening, waarvan de cijfers er in één klap een stuk rooskleuriger uit zouden zien. Nu is het effect van deze transfer pas in de volgende jaarrekening zichtbaar.
Nog meer transfers zijn nog altijd wenselijk in De Kuip. Dat is nog steeds nodig omdat slechts een deel van de 'Malacia-miljoenen' weer meteen in de selectie geïnvesteerd kunnen worden. Deels door kosten uit het verleden, deels omdat de 15 miljoen (17 inclusief bonussen) over een periode van meerdere jaren binnen komen in Rotterdam. Voor de komst van bijvoorbeeld de 18-jarige Italiaanse spits Gnonto (FC Zürich) lijkt deze verkoopafspraak rondom Malacia wel al voldoende te zijn.