POLITIEK

Flexwoningen voor statushouders en kwetsbaren in Oud-IJsselmonde? Bewoners zijn mordicus tegen

Bewoners konden hun bezwaren toelichten
Bewoners konden hun bezwaren toelichten © Rijnmond
Bewoners van het Jachthavendorp in Oud-IJsselmonde zijn fel tegen flexwoningen in hun wijk. "Bij soortgelijke projecten in het land is er overlast van straatvervuiling, geluidsoverlast, insluipingen, berovingen en mishandelingen. Wij willen dit niet.” De gemeenteraad begrijpt de zorgen, maar vindt dat de plannen moeten doorgaan om de woningnood aan te pakken.
Rotterdam wil op meerdere plekken in de stad de komende tijd zo’n 750 kleine tijdelijke huizen neerzetten. Het is de bedoeling dat deze sociale woningen maximaal vijftien jaar blijven staan. Het om gaat om huizen in Hoogvliet, Schiemond, bij het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid, in Nesselande en IJsselmonde. Ze zijn voor het merendeel bedoeld voor starters, studenten en mensen die snel een woning zoeken omdat ze bijvoorbeeld gescheiden zijn. Veertig procent van de compacte huizen is voor jonge statushouders en jongeren, die na een begeleid-wonen-traject weer zelfstandig gaan wonen of andere kwetsbare jongeren.
Maar zo blij als de woningzoekenden zijn, zo teleurgesteld reageren buurtbewoners op de plek waar die woonwijken moeten komen. Al snel na de bekendmaking van de locaties zijn ze in verzet gekomen. Zo is er een actiegroep opgericht tegen de komst van flexwoningen in Nesselande. Op een braakliggend veld in die wijk staan zo'n 150 van deze kleine huizen gepland. De bewoners vrezen overlast en hebben een advocaat in de arm genomen. "Dit past hier niet in het straatbeeld".
Ook is er veel weerstand in Oud-IJsselmonde. Daar moeten 141 woningen komen naast de voormalige scheepshal van Verolme. Woensdag heeft een aantal tegenstanders de gemeenteraad toegesproken. Eén van de insprekers was Patrick Dam. Hij heeft een half jaar geleden in die wijk een huis gekocht. Er was volgens het bestemmingsplan geen woningbouw gepland, maar nu komen dus de flexwoningen.

Veel overlast

“Iedereen heeft recht op een plek in onze maatschappij, maar niet ieder plekje is geschikt voor flexwoningen", stelt Dam. "Er moet verder gekeken worden dan naar een braakliggend terrein. Er zijn voor deze doelgroep geen voorzieningen. Het ov is zeer beperkt, net als het aantal parkeerplaatsen. Voor 153 woningen zijn er straks 18 parkeerplekken. Je hoeft er niet lang over na te denken waar die auto’s straks geparkeerd staan. Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. Er zitten ook vast heel veel mensen tussen waar wij minder of geen overlast van zullen vinden. Maar gaan die daar lang blijven tussen de rest?"
Buurtbewoners Oud-IJsselmonde over flexwoningen
Roma van Pelt is in de wijk van zo’n tweehonderd woningen opgegroeid en woont er nog steeds. Ze spreekt van een gezin- en kindvriendelijke buurt. Velen wonen er al twintig jaar of langer. Van Pelt denkt dat de komst van veel jongeren, statushouders en kwetsbaren tot veel overlast leidt. “De woonwijk is letterlijk gebouwd als een vierkantje met in het midden een speeltuin en een grasveldje om te voetballen. Er is niets voor jongeren. Die gaan daar dan rondhangen."
Op de vraag hoeveel flexwoningen ze wél willen komt direct het antwoord. “Nul.” De insprekers zien het project niet zitten en willen dus dat de plannen van tafel gaan. De kans daarop is heel klein. De Rotterdamse gemeenteraad heeft al twee jaar geleden gevraagd om snel kleine tijdelijke woningen neer te zetten. Het duurt nu al veel langer dan iedereen wil. Dat komt volgens de wethouder Chantal Zeegers (D66) door tal van oorzaken. Zeegers zegt dat ze met de bewoners in gesprek wil over de zorgen. Het plan is om een soort wijkconciërge aan te nemen die ook de eventuele overlast in de gaten moet houden.

Minder woningen?

GroenLinks en de PvdA in de Rotterdamse raad willen dat de gemeente rekening houdt met de zorgen over veiligheid die bij de bewoners leven. Maar het project moet doorgaan. Leefbaar Rotterdam-raadslid Marcel Verhoef probeerde nog of er misschien minder woningen op iedere locatie kunnen komen om het draagvlak bij bewoners te vergroten.
Gevolg is wel dat er dan meer plekken nodig zijn. Dat zou dan wel leiden tot meer plekken voor die tijdelijke huizen. Dat leverde een botsing op met Co Engberts van de PvdA: “Wil Leefbaar bij minder huizen dan meer geld in deze projecten steken of om het toch te betaalbaar te maken de huizen langer dan 15 jaar laten staan?” Bouwwethouder Zeegers zegt dat er een gemiddeld 140 huizen nodig zijn om het project betaalbaar te houden. Rotterdam heeft te weinig reserves om er zelf meer geld in te steken.
De insprekers volgden het debat vanaf de publieke tribune. Wat vinden zij van de toezeggingen die gedaan zijn? Patrick Dam: “Ik heb daar geen vertrouwen in na alle verschillende informatie en draaierij. Wij zijn niet tegen woningbouw, maar wel tegen dit soort projecten. Er is hier niets duurzaams aan en het lost niets op”.