nieuws

Jaarsma openhartig over overstap naar Neptunus

Ronald Jaarsma is nu drie maanden bezig als hoofdcoach van Curaçao Neptunus. De 40-jarige coach is de opvolger van Evert-Jan 't Hoen. Jaarsma kwam op een rare manier bij de Rotterdamse honkbalclub terecht. Hij vertelde vrijdagavond zijn verhaal in Tennis Plaza op Radio Rijnmond.
Situatie

De Hollands Series van het afgelopen seizoen waren aan de gang tussen Neptunus uit Rotterdam en de Pirates uit Amsterdam. Jaarsma was op dat moment assistent-coach in Amsterdam toen bekend werd dat hij naar Rotterdam zou gaan.
"Ik wil graag het echte verhaal vertellen. Het kan het verschil maken tussen een goede start en slechte start. Als je in de kranten leest dat de assistent-coach van Pirates in het geheim een gesprek heeft gehad met Neptunus en in het geheim een akkoord had, terwijl de zittende coach (Evert-Jan 't Hoen, red.) er nog was. Zo is het naar buiten gebracht", begint Jaarsma zijn verhaal.
Zo is het volgens hem echter niet gelopen. "Het feit is dat we bij Pirates in de laatste ronde van de play-offs voor de Holland Series zaten. Toen moesten we tegen Neptunus. Na die week ben ik benaderd voor een informeel gesprek bij Neptunus. Als ik geen doorlopend contract had bij Amsterdam, mocht ik op gesprek komen. Aangezien we bij Pirates niet met doorlopende contracten werken, kon ik op gesprek komen. Dat was een informatief gesprek."

Verrassing

Tijdens het gesprek kreeg Jaarsma een verrassing voorgeschoteld. "Tijdens dat gesprek hoorde ik dat ze mij wilden hebben als hoofdcoach. Ze hadden drie keuzes, maar ik was voor hen de eerste optie. Maar het was duidelijk dat ze niet verder wilden met Evert-Jan 't Hoen."
Pirates wilde diezelfde avond met Jaarsma om tafel om te praten over de plannen van het volgende seizoen. Dat deed Jaarsma echter niet. "Dat vond ik niet fair. Ik heb toen gezegd dat ik tot nadere orde niet betrokken kon zijn bij het nieuwe jaar. De Pirates hadden daar alle begrip voor, maar ze gingen toch zoeken. Het ontplofte toen ik voor de start van de Holland Series aangaf dat ik mijn voorkeur gaf aan een nieuwe uitdaging."
"Vier uur later werd ik ontslagen. Toen bracht Pirates op een vervelende manier hun versie van het verhaal naar buiten. Dat kwam ook bij Evert-Jan 't Hoen terecht. Hij is een goede vriend van mij. Dus Neptunus heeft toen meer moeten lijmen, dan dat ze zich konden focussen op het afscheid van Evert", legt Jaarsma uit.

Selectie

De selectie van Neptunus ziet er komend seizoen wel iets anders uit dan vorig jaar. Raily Legito is gestopt. Kenny van den Branden is verkast naar België. Maar Jaarsma heeft gelukkig ook nieuwe spelers in zijn ploeg. "Jochem Koedijk is van Kinheim overgekomen als vervanger voor Randalph Oduber. In potentie is Jochem een international", aldus Jaarsma.
Qua ambitie verandert er niets binnen de club. Neptunus gaat meedoen om de prijzen. "De druk blijft erop. Maar we denken ook aan de toekomst en kijken naar de eigen jeugd. Je ontkomt er niet aan om te kijken naar wat er onder je is. Er komt een groep aanstormende talenten aan", aldus Jaarsma.