OEKRAÏNE

Ouders protesteren tegen sluiting van Oekraïense school

© Rijnmond
Maar liefst 341 Oekraïense kinderen moeten op zoek naar een nieuwe school. Sinds april dit jaar kregen ze les op de tijdelijke Oekraïense school in het voormalige Zuider Gymnasium in Rotterdam-Zuid. Ouders van de kinderen zijn teleurgesteld over de sluiting.
“Ze heeft het erg naar haar zin op de Oekraïense school”, zegt Maryna over haar dochter. De mensen spreken Oekraïens, leden van de Oekraïense gemeenschap werken mee en via een videoverbinding krijgen leerlingen lessen uit het thuisland. “Het is een veilige haven voor onze kinderen.”
Na de zomervakantie gaan de kinderen instromen in een schakelklas, dat is een voorfase voor instroom in het Nederlands onderwijs. Ze krijgen daar hetzelfde onderwijs als andere vluchtelingen. Dit is tegen het zere been van Maryna. “Deze grote verandering is heel zwaar voor het kind omdat ze de Oekraïense school gewend zijn.”
Ons doel is om terug te keren naar Oekraïne zegt Maryna. “Wij zijn geen normale vluchtelingen en hebben daarom documenten om een jaar te verblijven. Ik heb mijn huis en werk in Oekraïne.” Ze heeft een handtekeningenactie opgezet, ruim 170 ouders willen dat de school behouden blijft.

Russische docenten

Maryna zegt dat er vanuit ouders geluiden zijn dat er in schakelklassen Russische docenten zijn en dat ze vrezen voor een goede aansluiting van de examenklas op de Oekraïense universiteit. Een woordvoerder van wethouder Said Kasmi van onderwijs wil deze zorgen wegnemen: er geven geen Russische docenten les en leerlingen kunnen op verzoek Oekraïens onderwijs volgen.
De Oekraïense school zou een paar maanden open zijn. Na de zomervakantie zouden de kinderen instromen in schakelklassen. De gemeente zegt dat dit altijd duidelijk gecommuniceerd is en betreurt dat er bij een groep ouders verwarring  is ontstaan. De woordvoerder stelt dat er alles aan gedaan wordt om ouders en kinderen rust te bieden op de nieuwe school.