nieuws

Giathlon: 'Iedereen moet kunnen sporten'

Sportboulevard Dordrecht is zondag het toneel voor de tweede editie van Giathlon, een indoor triatlonwedstrijd. De deelnemers willen hiermee geld inzamelen voor Fonds Gehandicaptensport.
Giathlon duurt een uur en bestaat uit tien minuten zwemmen, dertig minuten fietsen en twintig minuten lopen. "Paratriathlon is relatief onbekend, net als de rest van de paralympische sport. Maar als mensen eenmaal zien wat de sport precies inhoudt, dan vinden zij het uiteindelijk mooi om te zien." zegt Jetze Plat, paralympisch kampioen paratriathlon.
Dit jaar doen 280 mensen mee aan Giathlon. Volgens Nike Boor, directeur Fonds Gehandicaptonsport, heeft iedere deelnemer toegezegd minimaal 150 euro binnen te halen voor de gehandicaptensport. "Wij zijn van mening dat iedereen dichtbij huis moet kunnen sporten. Met het geld dat we ophalen willen we lokale verenigingen ondersteunen, zodat de infrastructuur voor de gehandicaptensport sterker en beter wordt." aldus Boor. Inmiddels staat de teller al op 35.000 euro.
In Nederland is de infrastructuur voor de gehandicaptensport de laatste jaren verbeterd, maar volgens Boor valt er nog terreinwinst te boeken: "In de topsport gaat het goed, maar als je kijkt naar de sportparticipatie blijft het sterk achter."