ALBERT SCHWEITZER ZIEKENHUIS

Fietsen voor onderzoek naar behandeling voor ontsteking in de bilnaad: 'Er ligt een enorm taboe op'

ride for the sinus fietstocht 2021
ride for the sinus fietstocht 2021 © Privéfoto
Met een ontsteking in de bilnaad, of met een moeilijk woord ook wel sinus pilonidalis, worden dagelijkse bezigheden als fietsen lastig. Om geld op te halen voor onderzoek naar deze aandoening slaan de artsen van het Albert Schweitzer Ziekenhuis dan ook de handen ineen door een fietstocht te organiseren. Met de Ride for the Sinus wordt geld opgehaald voor onderzoek en hoopt men het taboe rondom deze vervelende aandoening te doorbreken.
Jaarlijks worden zo'n 8 duizend mensen in Nederland geopereerd aan een ontsteking in de bilnaad. Toch is er weinig bekend over deze aandoening en de mogelijke behandelingen. "Zowat elk ziekenhuis in Nederland heeft een eigen manier waarop de ontsteking wordt behandeld", vertelt coördinerend arts-onderzoeker Noor Huurman. "Er is nog maar weinig onderzoek naar wat nu de beste behandeling is."

Geen sexy onderwerp

Hoe het kan dat er zo weinig bekend is over een aandoening waar zoveel mensen last van hebben? "Het is niet zo'n sexy onderwerp", beaamt Huurman. "De aandoening komt vaak voor, vooral bij jonge mensen. Maar bijna niemand weet dat. Er ligt een enorm taboe op." Ook is het volgens Huurman een probleem dat makkelijk vergeten wordt, terwijl de klachten niet mild zijn. "Iemand kan bijvoorbeeld niet meer normaal werken of naar school, omdat zitten moeilijk is. Ook fietsen is vaak een probleem."
De artsen van het Albert Schweitzer willen daarom juist met een fietstocht meer aandacht creëren voor deze ontsteking. Dit deden ze vorig jaar al eens en dit jaar nog een keer. "Op die manier kunnen we het onderzoek dat vorig jaar gestart is, voortzetten. Maar de tocht is ook bedoeld om het taboe te doorbreken en meer bekendheid voor deze aandoening te creëren", legt Huurman uit.

Behoefte aan duidelijkheid

Vorig jaar werd ruim 10 duizend euro opgehaald met de tocht. Het streven is om dit bedrag dit jaar minimaal te evenaren. "Ik hoop dat we met het bedrag dat we ophalen het onderzoek naar de zorg voor patiënten kunnen verbeteren en dat er een eenduidige behandelmethode komt. We merken nu tijdens het onderzoek ook dat er vanuit patiënten behoefte is aan meer duidelijkheid over een behandeling. In plaats van dat ze bijvoorbeeld uit schaamte terughoudend zijn, doen ze juist graag mee."