nieuws

Jongeren bouwen zelf eigen huis in Wijngaarden

wijngaarden.cropresize.tmp.jpg
wijngaarden.cropresize.tmp.jpg
ROTTERDAM - In het dorpje Wijngaarden in de Alblasserwaard mogen jongeren hun eigen woningen bouwen. Er wordt gebouwd via collectief particulier opdrachtgeverschap (CPO), wat zo veel inhoudt dat de toekomstige bewoners vrijwel alles zelf moeten regelen.
CDA-raadslid Mark den Boer kwam met het idee om via die bijzondere constructie betaalbare woningen voor jongeren te realiseren: "Veel jongeren willen graag in hun geboortedorp blijven wonen, maar er is bijna geen aanbod van woningen. De gemeenteraad is akkoord gegaan en was er zoveel animo dat er zelfs een loting nodig was om de gelukkigen aan te wijzen."
Joost van der Plas viel bij die loting net buiten de boot, maar hoort waarschijnlijk toch bij de gelukkigen, omdat er iemand is afgehaakt. Van der Plas is enthousiast over CPO: "Zonder deze kans zou ik waarschijnlijk ergens in een huurhuis belanden, in Sliedrecht of zo. "
Het idee van CPO schrikt hem niet af: "We moeten veel zelf regelen, maar dat maakt het juist betaalbaar. Bovendien hebben we deskundige begeleiding en kunnen we door dat CPO de woningen helemaal laten maken naar onze eigen wensen."
foto: Mark den Boer (r.) en toekomstig bewoner Joost vd Plas