GEMEENTE

Dit zijn de belangrijkste veranderingen voor Schiedam met het nieuwe coalitieakkoord

De belangrijkste onderwerpen in het coalitieakkoord in Schiedam
De belangrijkste onderwerpen in het coalitieakkoord in Schiedam © SCHIE
Met het nieuwe coalitieakkoord kan een nieuw college van burgemeester en wethouders aan de slag voor de gemeente Schiedam. Het akkoord van VVD, DENK, PvdA, D66 en Progressief Schiedam vormt de basis van het beleid voor de komende vier jaar. Maar wat zijn de belangrijkste veranderingen voor de stad?

Wonen

De woningmarkt is op z’n zachtst gezegd op hol geslagen. De partijen hebben een aantal plannen opgesteld om daar iets aan te veranderen. Het belangrijkste? Bijbouwen. Binnen de komende acht jaar worden er 6.000 nieuwe woningen gebouwd. Daarbij wil het college de hoogte in. En daarom is een nieuwe hoogbouwvisie nodig.
Verder wordt het voor jonge huizenzoekers makkelijker om een eerste huis te kopen. De grens voor een aanvullende starterslening ligt niet meer op de koopprijs van 250.000 euro, maar wordt verhoogd naar 355.000 euro. Daarnaast wordt er uitvoering gegeven aan de plannen voor zelfbewoningsplicht. Daarmee worden regels opgesteld om te voorkomen dat investeerders woningen opkopen en doorverhuren. De exacte uitvoering van deze plan moet nog gemaakt worden.

Parkeren

De parkeerdruk is hoog. Met name in de wijken West en Zuid hebben bewoners een serieus probleem als ze in de avonduren de auto in de buurt van hun huis kwijt willen. De politieke partijen denken er fundamenteel anders over en mede daardoor klapte de vorige coalitie in september 2021. Aangezien belangrijke tegenstanders in de discussie - VVD en Progressief Schiedam - opnieuw onderdeel uitmaken van de coalitie is er een tussenvorm gevonden: het referendum.

Zwembaden

Dit punt doet het meeste pijn: het verhaal van de zwembaden. We hebben er twee: Zwembad Zuid en Zwembad Groenoord. Laatstgenoemde wordt gerenoveerd. Zwembad Zuid wordt gesloopt, want kan, volgens het nieuwe college, 'door de slechte staat van het complex niet meer worden gerenoveerd’. In de komende twee jaar wordt onderzocht of met een externe financiering een nieuw zwembad gebouwd kan worden. Daarbij zou de gemeente de exploitatiekosten op zich willen nemen. Maar of er een nieuw Zwembad Zuid komt, is nu nog hoogst onzeker.

Afval

De meeuwen en ratten weten niet hoe snel ze erbij moeten zijn als er een vuilniszak niet ín maar naast een container terecht komt. De problemen rondom het zwerfafval zijn ook in Schiedam een groot probleem. Volgens DENK wordt de situatie beter door de afvalcontainerpas af te schaffen. Om dat te ontdekken heeft de coalitie besloten een pilot uit te laten voeren in een van de Schiedamse wijken. Welke wijk als pilotwijk aan de slag mag is nog niet bekend.

Openbaar vervoer

De huidige regeling voor gratis openbaar vervoer voor minima van 65 jaar en ouder wordt aangepast. De leeftijd wordt verhoogd naar de AOW-gerechtigde leeftijd, 67 jaar. Voor de huidige gebruikers in de ‘tussenleeftijd’ komt een overgangsregeling.

Feestdagen

Schiedammers krijgen de mogelijkheid om op twee extra feestdagen gratis parkeren mogelijk te maken, zoals bijvoorbeeld Keti Koti of het Ramadanfeest. Deze nieuwe gratis-parkeerdagen vervangen de vrijdag na Hemelvaart.

Horeca

Er komt meer ruimte voor horeca, terrassen en evenementen. Het horecabeleid wordt versoepeld. De exacte invulling is nog onduidelijk.
Dit artikel is van onze mediapartner SCHIE

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl