BOEREN

Ludiek protest in raadzaal Goeree-Overflakkee tegen stikstofbeleid: 'Kan ik nog boer worden?'

De ludieke actie met een serieuze boodschap: 'Kan ik nog boer worden?'
De ludieke actie met een serieuze boodschap: 'Kan ik nog boer worden?' © Marco Jongeneel
Met pamfletten met daarop teksten als 'Kan ik nog boer worden?' trokken enkele kinderen donderdagavond op speelgoedtrekkers de raadzaal van Goeree-Overflakkee in. Met de ludieke actie wilden boeren hun zorgen delen over de impact van het stikstofbeleid op de agrarische sector in het gebied.
"Het was heel erg geslaagd", blikt melkveehouder Marco Jongeneel terug op de actie. Hij zag de kinderen met hun minitrekkers de raadzaal inrijden, waar zij miniatuurtrekkers uitdeelden aan de raadsleden die zich klaarmaakten voor de raadsvergadering. "Het protest is echt op een hele positieve manier verlopen. Er was sprake van een relaxte sfeer."

'Ik verwacht zeker dat ze hun best gaan doen'

Terwijl Jongeneel zijn kinderen naar huis bracht, kregen drie boeren de mogelijkheid om tijdens de raadsvergadering in te spreken. Eén van de boeren die in de raadzaal als toeschouwer aanwezig was, was Johan van der Kooij. "Er werd goed gereageerd", vertelt hij. "Wij hebben duidelijk gemaakt wat ons dwars zit en waar we ons zorgen over maken. Per spreker hadden we vijf minuten om ons woord te doen. Daaruit ontstonden best veel vragen, waardoor het onderwerp best lang is besproken."
De Goereese kinderen maken zich op voor hun tocht naar de raadzaal
De Goereese kinderen maken zich op voor hun tocht naar de raadzaal © Marco Jongeneel
Van der Kooij had het gevoel dat de raadsleden de zorgen van de boeren begrepen en deelden. "Ik verwacht dus zeker dat zij hun best gaan doen. Wij hebben wel gezegd: dit plan moet eerst van tafel. We zijn zeker bereid om veranderingen te doen, maar dan moet dat wel bespreekbaar gemaakt worden. Nu is het voornamelijk - zeker landelijk - een eenzijdig verhaal. Bepaalde onderwerpen worden besproken, er wordt binnen een partij over gestemd en in de Tweede Kamer wordt het plan er toch doorgedrukt. Daarin voelen wij ons niet gehoord."

Gemeente deelt zorgen

Ook de gemeente Goeree-Overflakkee spreekt van een actie die verliep in een goede en respectvolle sfeer. De gemeente deelt de zorgen van de boeren en vindt het belangrijk dat alle partijen met elkaar in gesprek blijven. Wethouder Henk van Putten: "De agrarische sector was in het verleden én is in de huidige tijd ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van Goeree-Overflakkee. Op het gebied van de economie en de leefbaarheid. De agrariërs op Goeree-Overflakkee staan bekend om hun duurzame innovatie. Ik vind dat we met elkaar juist verder in moeten zetten op deze innovatie. Ook vanavond bleek dat onze agrariërs perspectief nodig hebben en daarom roepen wij alle betrokken partijen dringend op om hierover met elkaar in gesprek te gaan.”