nieuws

Sportclubs Flakkee willen alcoholgebruik jongeren aanpakken

"Jongeren worden oprecht dommer van drank, je verliest zomaar 10 IQ-punten als je al vroeg veel drinkt." Met die boodschap trekt kinderarts Nico van der Lely langs sportclubs in heel Nederland. Hij was samen met sportkoepel NOC*NSF in Middelharnis om sportclubs ervan te doordringen geen alcohol te schenken aan kinderen onder de 18 in de sportkantine.
En die boodschap komt aan. "Op Flakkee zijn we behoorlijke drinkers, maar als je hoort wat de gevolgen zijn voor de hersenen van jongeren moeten we dit echt serieus nemen", zegt Leo Zwackhanen van voetbalvereniging OFB uit Ooltgensplaat.
Zwackhanen organiseerde een paar jaar geleden een preventieavond over alcohol op zijn club. "We hadden last van vernielingen. Persoonlijk betrapte ik jongens 's avonds laat op overmatig alcohol- en drugsgebruik. Toen hebben we een preventieavond georganiseerd", vertelt hij.
Sindsdien zijn de vernielingen bij OFB gestopt en wordt er pertinent geen alcohol meer onder de 18 jaar geschonken. "Door het probleem bespreekbaar te maken los je veel op", zegt Zwackhanen.
Ons kent ons
Andere sportclubs op Flakkee zeggen dat er de laatste jaren wel veel veranderd is in de sportkantines. "Sinds de alcoholleeftijd is verhoogd naar 18 jaar kunnen we makkelijker handhaven, dat gaat nu best goed", zegt het barpersoneel van VV Melissant. "Het is ook 'ons kent ons' op het dorp Melissant, we weten dus gewoon hoe oud iedereen is."
Wethouder De Jong komt tijdens de avond nog met een verrassend voorstel richting de sportclubs. "Ik wil dit probleem echt aanpakken. Mocht het zo zijn dat er aantoonbaar verlies wordt gedraaid in de kantine als er minder alcohol wordt geschonken, ben ik bereid om dat verschil te compenseren", zegt hij.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl