VERKEER

Nieuwe rotonde moet verkeer op Capelse 'Max Verstappen-baan' afremmen

De rotonde in Capelle
De rotonde in Capelle © Radio Capelle
Liefst acht maanden heeft de aanleg geduurd, maar donderdag is dan eindelijk de rotonde op de Burgemeester van Dijklaan, tussen Capelle-Schollevaar en de Hoofdweg geopend. Vanaf donderdagavond 18:00 uur mochten de eerste auto's over de rotonde 'scheuren', alhoewel dat nou net niet de bedoeling is. Want de rotonde is juist aangelegd om een eind te maken aan het racen op deze beruchte weg in Capelle aan den IJssel.
Jacqueline Slotboom, een van de buurtbewoners, is niet blij met de afgelopen periode. "Je moest maandenlang omrijden om naar het winkelcentrum te komen, veel files, verderop richting Ommoord waren ze ook nog eens bezig. Nu is ook het talud niet meer teruggekomen aan een zijde. Dat is vervelend, want het was voor mijn hond het uitlaatgebied. Er lag een mooi geasfalteerd pad, maar nu is dat een soort gravel met zand geworden, dus het is vies als het regent en als het droog is stuift het op, dus... omlopen".

'Niet veel verbetering'

Slotboom is wel blij dat de rotonde af is, maar van haar had het niet gehoeven. "Ik denk dat het idee leuk is, maar de rotondes zijn beide zo groot geworden, dat het nog steeds een soort Max Verstappen-baan is gebleven. Ik denk dat er helaas niet veel verbetering gaat komen, dus wat mij betreft had et niet gehoeven. Ik denk dat het geld veel beter ergens anders heen had kunnen gaan. Bijvoorbeeld hondenuitlaatvoorzieningen en verbeterde fietspaden, die zijn ook aan verbetering toe."
Buurtbewoner Ger van Wijk is erg blij dat de werkzaamheden voorbij zijn. "Het heeft even geduurd, maar na acht maanden een feestelijke opening. Ik ben erg blij dat het weer open is, want de afgelopen 40 jaar was ik zo gewend om snel de A20 op te rijden, dat het fijn is dat dit nu weer kan. Het eindresultaat ben ik ook blij mee, het ziet er goed uit. Ik ben alleen wel bang dat er steenslag kan ontstaan door de kleine steentjes die er om het tuintje heen zitten."

'Snelheid moet omlaag'

Wethouder Nico van Veen nam de opening van de rotonde voor zijn rekening: "Ik ben een heel blij man, niet alleen dat deze rotonde geopend is, waar ik 50 meter vandaan woon, waar ik bijna een jaar lang heb moeten omrijden, waar daarvoor heel veel dodelijke ongelukken waren, dus het is een goede zaak dat we dit gedaan hebben." De aanleg van de rotonde heeft wat langer geduurd dan de aanleg van andere rotondes. Van Veen legt uit waarom: "Rondom deze rotonde zitten allerlei leidingen, dus die moesten allemaal verlegd worden. Dan zal je alle partijen achter elkaar moeten krijgen om de boel te verleggen. Verder is Schollevaar voor nu vrijwel af. De snelheid op bepaalde wegen in Schollevaar moet wel omlaag, maar dan zijn we wel aardig klaar zo."

Laatste van drie

De rotonde is de laatste van de drie rotondes die in Schollevaar zijn geplaatst in het afgelopen jaar. De aanleg van de rotonde nam veel tijd in beslag, omdat er 429 heipalen, zes stalen damwanden, 73 betonnen afdekplaten en 42 betonnen overgangsplaten nodig waren voor de aanleg.
De rotonde heeft ook gezorgd voor een nieuw stukje muziek over Capelle Schollevaar. Dankzij The Amazing Stroopwafels bestaat er al een hit over de Capelse wijk, maar speciaal voor de rotonde is een nummer gemaakt door Ben Blue: De Rotonde Rond. Het nummer is live ten gehore gebracht bij de opening, maar is ook te beluisteren via Spotify.
Dit artikel is van onze mediapartner Radio Capelle.