nieuws

Veel autoshowrooms staan onnodig leeg

snelweg
snelweg
Veel autoshowrooms in Nederland staan onnodig leeg. Volgens branchevereniging BOVAG staan ,,starre" bestemmingsplannen van gemeenten alternatief gebruik van showrooms in de weg. Dat bevestigde een woordvoerder van BOVAG na berichtgeving door BNR.
Nederland telt ruim zeshonderd showrooms die leegstaan. Die zijn samen goed voor een oppervlakte van meer dan 700.000 vierkante meter, waarop een zeer strikte bestemming zit. Dat betekent dat in lege showrooms in eerste instantie alleen een ander autobedrijf zich zou mogen vestigen. Voor bijvoorbeeld fietsenmakers, fitnessclubs, supermarkten en restaurants zijn de betreffende panden volgens de regels niet geschikt.
De BOVAG pleit onder meer voor meer flexibiliteit in wijzigen van de bestemming nadat een ondernemer het pand heeft verlaten. Ook zouden pandeigenaren zelf een meer ,,vooruitziende blik" op vastgoed moeten hebben.
Volgens de brancheorganisatie is de WOZ-waarde van autopanden in de afgelopen tien jaar met 13 procent gedaald. Dat komt onder meer door het almaar groeiende winkeloppervlak in Nederland, meent de BOVAG. Gemeenten en andere overheden zouden volgens de organisatie alvorens nieuwe plannen te ontwikkelen eens goed naar de huidige voorraad leegstaande panden moeten kijken.
De BOVAG put hoop uit de nieuwe wet- en regelgeving binnen de nieuwe omgevingswet die binnenkort van kracht moet worden. Die geeft onder meer gemeenten de ruimte om flexibeler met bestemmingen op zakelijk vastgoed om te gaan.