OPMERKELIJK

Eendjes voeren mag niet meer in Rotterdam: 100 euro boete

Nijlgans wilde niet voor onze camera reageren
Nijlgans wilde niet voor onze camera reageren © Rijnmond
Leuk met je (klein)kind aan de hand naar de Rotterdamse Singel om de eendjes te voeren, iets leukers is er niet. Toch is het vanaf vrijdag verboden in de gemeente Rotterdam. Sterker nog, wie toch even zijn oud brood snel kwijt wil maken kan op een boete van wel honderd euro rekenen.
Maar, zegt Jochem Hagoort van Stadsbeheer, iemand die vandaag wordt betrapt hoeft niet meteen te lappen. "We geven deze zomer nog waarschuwingen aan mensen, we willen met ze in gesprek gaan", zegt hij. Vanaf 1 september wordt de boete wel gegeven.
Een dier even voeren op straat: het is onschuldig bedoeld, maar toch zorgt dat voor problemen, volgens Stadsbeheer. Dat is om meerdere redenen. "De dieren zijn prima in staat hun eigen voedsel te verzamelen. Door een stukje brood te gooien, worden ze te zwaar en ongezond."
De kwaliteit van het vijverwater waar de meeste dieren in schijten, zou er ook door achteruit gaan. "In brood zit te veel zout, dat is niet goed voor de ingewanden van de beesten. Ze hebben gras of kroos nodig, dat is beter voor ze." Daarnaast trekken etensresten die blijven liggen ongedierte aan, zoals ratten.
100 euro is een fikse boete, maar volgens Hagoort is het toch echt nodig. "Bordjes neerzetten, daar trekken mensen zich echt niks van aan." Het verbod geldt voor alle openbare plekken in de gemeente Rotterdam.
Wie met oud brood zit, kan dit eventueel inleveren bij een van de 130 broodcontainers in de stad. GroenCollect leegt de bakken en zet het om in de groene energie.