UITJE

De Speelfabriek hoopt met crowdfunding 'droomplek' te realiseren: 'Alle kinderen moeten hier terecht kunnen'

De Speelfabriek
De Speelfabriek © OPEN Rotterdam
Knikkeren, knutselen en ravotten, wie heeft dat vroeger als kind niet gedaan? In De Speelfabriek in Rotterdam kunnen kinderen sinds de oprichting in 2008 helemaal losgaan. De hal met activiteiten heeft alleen nooit een vaste plek gehad en is al een aantal keer verhuisd, vaak van de ene anti-kraaklocatie naar de ander. Voor een mooie, nieuwe plek aan het Weena is oprichter Maarten Horstink nu een crowdfunding gestart.
In de Speelfabriek kunnen kinderen onder meer bootjes, autootjes en zeepjes maken. Het pand waarin de uitvindspeeltuin nu is gevestigd op Zuid, moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Een nieuwe locatie is dus hard nodig.
“Het is 300 meter van Centraal Station en 250 meter vanaf het busstation, naast Miniworld. Een droomplek”, zegt Horstink over de beoogde nieuwe locatie tegen OPEN Rotterdam. “We hebben 20.000 euro nodig voor het eerste jaar huur. We hebben ook al 20.000 euro aan subsidies gehad om het in te richten en de verhuizing te regelen”, legt hij uit.
Met zo’n twintig activiteiten in totaal en de daarbij behorende attributen heeft een verhuizing nogal wat voeten in de aarde. Het geld van de subsidies komt daarvoor goed uit, maar mag niet voor de huur gebruikt worden. De crowdfunding moet uitkomst bieden voor het eerste jaar aan huur. Inmiddels is meer dan de helft van het beoogde bedrag ingezameld.
Horstink hoopt met het geld straks op één plek te kunnen blijven en hier meer bezoekers te kunnen genereren. “Ik vond het zelf super leuk om vroeger thuis dingen te maken. Dingen in de fik te zetten. Bootjes maken op de Westersingel. Ik wil dat Rotterdamse kinderen dat ook kunnen, en niet iedereen kan dat thuis”, benadrukt hij het belang van de speelplaats.
“Als ik afspraken maak met scholen, dan plannen zij al voor volgend jaar. Zij willen nu al weten of ik volgend jaar juni plek heb. Maar ik denk niet dat ik in juni nog op deze huidige plek zit. Dat is lastig. Alle Rotterdamse kinderen moeten hier terecht kunnen en dan is een vaste plek nodig."
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.