AFVAL

Rattenplaag en zwerfafval teisteren Dordtse wijken: wat is de oplossing?

Afval in de Dordtse straten
Afval in de Dordtse straten © Corrado Francke / RTV Dordrecht
Rondslingerend afval is al langer een probleem in Dordrecht. Maar daar is nu in meerdere wijken ook nog een rattenplaag bijgekomen. Een oplossing lijkt ver weg. “Mensen hebben op sommige gebieden overal schijt aan en denken dat wij het als gemeente wel even oplossen”, reageert wethouder Marc Merx. Mensen die afval op straat gooien vertonen volgens hem ‘ronduit asociaal gedrag’.
Op een warme zomermiddag is Alex Hazebosch van de sociale onderneming Wijk voor Wijk begonnen aan zijn afvalronde in de wijk Crabbehof. “Ik woon hier nu al dertig jaar, maar ik heb een paar maanden geleden pas voor het eerst een rat gezien. Nu is er een heuse plaag, maar op deze manier wordt het niet minder", zegt hij tegen RTV Dordrecht.

'Te bedonderd'

Hij wijst naar een grote hoop afval naast een ondergrondse container: een bekend beeld voor vele Dordtenaren. Bananenschillen, plastic afval, verschillende groenten en verpakkingen: allemaal is het niet beland waar het hoort.
“Als je zegt dat er gratis eten is bij een patatzaak, dan gaat iedereen naar die patatzaak toe. Dat is hier ook. Al dit afval is een feest voor die beesten”, concludeert hij. “Mensen zijn óf te bedonderd om hun afval in de container te gooien, óf ze weten niet dat ze een pasje kunnen aanvragen.”
Dieren maken de zakken afval open
Dieren maken de zakken afval open © RTV Dordrecht

Gedrag

Wethouder Merx ziet het probleem vooral als een gevolg van het gedrag wat mensen zelf veroorzaken. “Mensen plempen hun afval gewoon op straat en denken dat de gemeente het wel opruimt.” Ook is hij kritisch op het huidige afvalbeleid. Met pasjes kunnen bewoners hun afval kwijt in een ondergrondse container. “Je kunt je inmiddels afvragen of dit beleid effectief is, want het afval wordt er toch gewoon naast gezet.”
Volgens Leo Stolk, raadslid namens de Verenigde Senioren Partij (VSP), is dit probleem te wijten aan zowel de bewoners als de gemeente. “Ik vraag mij af of we ervan bewust zijn dat we dit ook zelf doen. En ik heb altijd het idee dat er te weinig gelegenheid is om je vuil te storten. Dus er moet iets komen.”

Vuiltoerisme

De VSP ziet veel zwerfafval door ‘vuiltoerisme’: mensen uit andere straten die hun afval dumpen bij ondergrondse containers. Daarom hoopt Stolk dat de gemeente zich stort op meer bovengrondse of ondergrondse containers in de straten en regelmatig een opruimdag voor grofvuil organiseert. Dat laatste doet de gemeente al regelmatig. “Dat werkt fantastisch”, ziet Stolk.
RTV Dordrecht kreeg na een oproep klachten van zwerfafval en ratten uit alle bijna alle Dordtse wijken. Veel bewoners zijn kritisch op de gemeente. De plastic afvalzakken - waar vogels of andere dieren makkelijk doorheen pikken – worden een ‘aanfluiting’ genoemd. Ook vinden Dordtenaren dat de containers te weinig worden geleegd en is de ongediertebestrijding onvoldoende.

Concrete aanpak

Merx zegt dat de gemeente er, ook nu, alles aan doet om het afval zo snel mogelijk op te ruimen. De afvalwethouder komt in het najaar met een concrete aanpak om de afvaloverlast te bestrijden. Hij wil daarbij verschillende aanpakken uitproberen in de wijken om te kijken wat het beste werkt.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl