HUIZENMARKT

De gemiddelde verkooptijd is 27 dagen, maar deze 5 starterswoningen staan al een half jaar te koop

Een van de appartementen die al een tijd te koop staat
Een van de appartementen die al een tijd te koop staat © 3D Makelaars / Funda
Koopwoningen voor starters liggen niet voor het oprapen in deze regio. Het aanbod is laag en vraag is hoog. Ondanks de afkoelende markt is de gemiddelde verkooptijd in de Rijnmond slechts 27 dagen, blijkt uit cijfers van de NVM. Toch zijn er huizen die al maanden te koop staan. “Verkopers zijn niet meer gewend dat mensen onder de vraagprijs bieden.”
De gekte op de huizenmarkt is aan het afnemen, zien makelaars in de regio. Waar er eerst tientallen mensen op een bezichtiging afkwamen, zijn dat er nu iets minder. De stijgende hypotheekrente speelt een rol. De rente is van 1,5 procent gestegen naar zo'n 3,3 procent.
"De sterke stijging van de hypotheekrente doet zich steeds meer gelden op de woningmarkt. Zo wijzen verschillende signalen erop dat de huizenmarkt begint af te koelen. Door de hogere rente stijgen de maandlasten en kunnen kopers minder lenen", ziet directeur Michel van den Akker van adviesketen De Hypotheker.
Gemiddeld zijn huizen binnen een maand verkocht, blijkt uit marktcijfers van de NVM. Er zijn huizen die er wat langer over doen. Wij speurden op Funda en de sites van makelaars in de regio en vonden verschillende woningen die al zo’n zes maanden te koop staan:

1. Bizetstraat 1C in Ridderkerk - vraagprijs 315 duizend euro

Bizetstraat 1 C
Bizetstraat 1 C © Bakker Advies / Funda
Een van de woningen die er iets langer over doet om te verkopen, is dit appartement in Ridderkerk. De flat ligt op loopafstand van het centrum en de winkels. Het gebouw ziet er aan de buitenkant modern uit. Zodra je binnenstapt, oogt het meer als een seniorenflat. Dat verkoopt niet zo makkelijk onder jongere kopers. “De kijkers stappen binnen en zien de geraniums op de gang staan”, vertelt makelaar Ron Bakker. “Vervolgens zie je helaas het enthousiasme van de kijkers slinken.” Wat ook niet helpt, zijn de verouderde keuken en het uitzicht op flats. De makelaar hoopt op de juiste koper, die erdoorheen kan kijken. De prijs is in ieder geval gunstig, zegt de makelaar. “De taxatiewaarde is hoger dan de vraagprijs.”

2. Frans Halsstraat 25 in Spijkenisse - vraagprijs 324.900 euro

Frans Halsstraat 25 in Spijkenisse
Frans Halsstraat 25 in Spijkenisse © Van Bruggen Adviesgroep
Een flinke eengezinswoning met twee dakkapellen en aanbouw in Spijkenisse. Winkels en uitvalswegen zijn in de buurt. Deze woning lijkt een goede optie voor veel gezinnen, maar toch staat dit huis al zo’n acht maanden te koop. Dat ligt niet aan de interesse van woningzoekenden, legt makelaar Ronald van Beek uit. “De woning is alleen wat gedateerd en de vraagprijs is aan de hoge kant.” Kijkers hebben wel biedingen uitgebracht, maar onder de vraagprijs. Dat zagen de verkopers tot nu toe nog niet zitten. “Verkopers zijn niet meer gewend dat mensen onder de vraagprijs bieden.”

3. Molièreweg 647 in Rotterdam - vraagprijs 225 duizend euro

Molièreweg 647
Molièreweg 647 © Uw Makelaar
Een flat met twee slaapkamers in Rotterdam-Lombardijen. De nette woning uit 1962 heeft een zonnige woonkamer en een balkon. Deze woning staat sinds november in de verkoop. Er is wel interesse in deze flat, vertelt verkoper ‘Uw makelaar’. Kijkers hebben zelfs biedingen gedaan. Maar die waren onder de vraagprijs en de verkoper ging hier niet op in. “Ze hebben geen haast.” De VvE-bijdrage van de flat is opvallend hoog: 300 euro. Dat is gelukkig maar een tijdelijke verhoging - de komende drie jaar - vanwege groot onderhoud. “Maar het schrikt mensen misschien toch af.”

4. Polaris 26 in Puttershoek - vraagprijs 325 duizend euro

Polaris 26
Polaris 26 © Makelaar De Jong / Funda
Eengezinswoning aan een pleintje met een speeltuin in de groene ‘Sterrenbuurt’ van Puttershoek. Het huis met vier slaapkamers staat ongeveer een half jaar te koop. Waarom deze woning al zolang te koop staat? “Wisten we het maar”, zegt makelaarskantoor De Jong. Er is wat verfwerk aan deze woning en de badkamer is ietwat gedateerd. “Maar de prijs is veel lager dan andere huizen die recent zijn verkocht in de straat.” De verkopers hebben de prijs nu verlaagd van 335 naar 325 duizend euro. “Dat trekt weer kijkers aan.”

5. Broersvest 43B in Schiedam voor 272.500 euro

| Foto:
| Foto:
Een appartement in het hartje van Schiedam boven de winkels, nabij restaurants en met de tram voor de deur. Vanuit de woonkamer kijk je uit op de skyline van Rotterdam. Deze flat staat ondanks de centrale ligging al sinds november te koop. De VVE-bijdrage van deze flat is mogelijk een spelbreker voor kopers: 274,85 euro (excl. stookkosten). Dit bedrag is zo hoog vanwege een lening van de gemeente. In 2028 loopt de lening af en dan zal het bedrag weer zakken, vermeldt 3Dmakelaars in de advertentie.
Een starterswoning is een koopwoning waarbij de maximale koopsom gelijk is aan de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie. De koopsom inclusief kosten bedraagt maximaal 355.000 euro. Dit zijn ook de woningen die in aanmerking komen voor een starterslening van de gemeente Rotterdam, Nissewaard, Ridderkerk en Hoeksche Waard.