nieuws

Steeds minder jongeren stoppen voortijdig met school

Schoolbord in de klas
Schoolbord in de klas
De regio Rotterdam blijft landelijk koploper als het gaat om scholieren die stoppen zonder diploma, maar het aantal vroegtijdig schoolverlaters is in het afgelopen schooljaar wel afgenomen.
Uit voorlopige cijfers van het Ministerie van Onderwijs blijkt dat 2,4 procent van de leerlingen in de regio Rijnmond afhaakt zonder diploma. Dit komt neer op 2320 schoolverlaters. Het jaar ervoor waren dit 2373 jongeren.
In totaal stopten in Nederland 22.948 jongeren voortijdig met school. Het aantal scholieren dat te vroeg en zonder diploma van school gaat, daalt de afgelopen jaren gestaag. Bussemaker wil dat er over vier jaar nog hooguit 20.000 voortijdige schoolverlaters per jaar zijn.
Rotterdam-Zuid
Slecht nieuws kwam dinsdag ook uit Rotterdam-Zuid: daar lopen leerlingen ''op vrijwel alle niveaus achter op het gemiddelde van de vier grote steden en de rest van Nederland", meldde het Nationaal Programma Rotterdam Zuid (NPRZ).
De leerlingen uit Zuid krijgen gemiddeld een lager schooladvies dan in de rest van Nederland. Ook volgen ze vaker een mbo 1 of 2 opleiding en vinden ze na het behalen van een diploma minder vaak betaald werk.
Toch is er ook goed nieuws over Zuid: de gemiddelde citoscore steeg daar in het schooljaar 2014 - 2015 bovengemiddeld sterk. Ook het aantal geslaagde examenkandidaten steeg er volgens het NPRZ sneller dan in de andere grote steden.