KETI KOTI

Keti Koti-viering in Rotterdam: vijf vrouwen laten zien wat voor bijzondere kleding zij dragen

Gina tijdens Keti Koti
Gina tijdens Keti Koti © Rijnmond
Tijdens Keti Koti op 1 juli wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. Veel van de kledingstukken die tijdens de feestelijkheden worden gedragen, hebben een persoonlijke betekenis. Muriel, Linda, Joëlle, Linda en Gina vertellen over hun kleding op deze bijzondere dag.

Linda voelt zich compleet met haar traditionele hoofddoek

Linda met haar hoofddoek 'let them talk'
Linda met haar hoofddoek 'let them talk' © Rijnmond
Veel vrouwen dragen op 1 juli een Surinaamse hoofddoek. Zo'n hoofddoek werd tijdens de periode van slavernij al gebruikt om te communiceren. Met de bindwijze en patronen kunnen symbolische boodschappen worden overgedragen. "Mijn hoofddoek zegt 'let them talk', en deze hoofddoek hoort bij mijn kleding", vertelt Linda.
"Het is traditie dat ik dit draag. Ik kan ook zonder hoofddoek komen, maar dan is het niet compleet." Linda krijgt veel aandacht van toevallige voorbijgangers met haar traditionele klederdracht. "Ik heb vandaag al heel veel complimenten gehad. Ik kom uit Oosterflank en ben met de trein gekomen. Vanaf het station heb ik alleen maar complimenten gehad. 'Mevrouw, wat ziet u er mooi uit!', zeiden ze. En dat stemt goed."

Joëlle maakte haar moderne klederdracht zelf

Joëlle in zelfgemaakte klederdracht
Joëlle in zelfgemaakte klederdracht © Rijnmond
"Ik heb vandaag een kotomisi aan. Dit is traditionele klederdracht van Suriname", vertelt Joëlle. "Dit is niet de traditionele koto", gaat ze verder, terwijl ze naar haar kleding wijst. "Deze heeft namelijk twee lapjes stof en is niet gebonden. Ik heb deze zelf gemaakt en de vlag van Suriname heb ik erin verwerkt. Ik vond dat een mooi patroon voor mijn koto."
Hoe zo'n koto eruit ziet, is de afgelopen jaren veranderd, vertelt Joëlle. "Eerst had je maar één soort. Dat was een langere rok die je bindt. Dat is de broko bere koto. Wat ik draag, is wat moderner. Dat zie je de laatste jaren steeds meer."
"Ik draag deze kleding eigenlijk alleen vandaag. Het is niet iets wat je elke dag draagt, maar alleen op feestjes. Ik ben trots op mijn cultuur en ben blij dat ik een koto draag. Ik vind het leuker dan dat ik vandaag zou rondlopen in een spijkerbroek en T-shirt."

Muriel danst in Indiaanse klederdracht

Muriel in Indiaanse klederdracht
Muriel in Indiaanse klederdracht © Rijnmond
"Ik draag vandaag een Indiaans pak. Dat waren de eerste bewoners van Suriname, dus die herdenken we ook", legt Muriel uit. Ze danst en draait een rondje in haar kleurrijke geheel met hoofdtooi. "Surinamers zijn altijd feestelijke mensen. We kleden ons altijd heel fleurig en kleurrijk. We zijn ook een kleurrijk volk."
Muriel weet al wat ze vandaag allemaal gaat doen om Keti Koti te vieren. "We gaan vandaag dansen bij de band, we gaan helemaal los. Als de kinderen moe zijn, gaan we naar huis, dan moeten ze naar bed. Thuis gaan we dan lekker eten en drinken."

Gina is trots op de koto van haar moeder

Gina in de koto van haar moeder
Gina in de koto van haar moeder © Rijnmond
"Ik wil mijn moeder een beetje bij me hebben, want ze is er niet meer en deze koto is van haar. Toen ze deze vroeger aanhad, vond ik het altijd zo mooi", vertelt Gina trots.
"Toen mijn moeder veertien jaar geleden overleed, hoefde ik niks te hebben, behalve deze koto. Sindsdien draag ik 'm elk jaar, op 1 juli", gaat ze verder.
De jurk valt wijd. "Je mag je figuur er niet in zien", legt Gina uit. "Dus vandaag maakt het niet uit als je een onsje meer weegt!", lacht ze.

Linda draagt een jurk met een boodschap

De rok van Linda: 'Wat er in de jaren van de slavernij is gebeurd, is de schuld die ik nu moet dragen'
De rok van Linda: 'Wat er in de jaren van de slavernij is gebeurd, is de schuld die ik nu moet dragen' © Rijnmond
Op de jurk van Linda staat in grote letters een tekst geschreven. "Op mijn jurk staat 'Wat er in de jaren van de slavernij is gebeurd, is de schuld die ik nu moet dragen'", vertaalt ze, terwijl ze trots haar kleding laat zien.
"Vandaag wandel ik rond en geniet ik van 1 juli. Het is feest. Ik vind dat iedereen vrij mag zijn. We hebben heel veel meegemaakt tijdens de periode van slavernij en veel mensen begrijpen dat niet. Maar we moeten kunnen vieren dat we vrij zijn."