NIEUWS

Ga nu nog naar de Kruiskade om de perfecte ingrediënten te scoren voor deze heerlijke Surinaamse gerechten

Sandra van Houwelingen met haar wereldkookboek
Sandra van Houwelingen met haar wereldkookboek © Rijnmond
No spang, zonder stress Surinaams koken? Probeer het dit weekend nog uit. Sandra van Houwelingen, schrijver van het Surinaamse kookboek Sorgh & Hoop, neemt ons mee naar de West-Kruiskade in Rotterdam, om inkopen te doen. Want een goede voorbereiding is het halve werk.
Haar kookboek Sorgh & Hoop, genoemd naar het Surinaamse restaurant dat zij 15 jaar lang heeft gehad in Rotterdam, is volgens Sandra van Houwelingen een boek voor wereldburgers met een volle agenda die graag makkelijk, gezond en lekker Surinaams willen koken. In het boek staan recepten uit de Creoolse, Javaanse en Hindoestaanse keuken, drie belangrijke culturen uit het multiculturele Suriname.
Om de recepten uit Sorgh & Hoop te maken kun je gewoon naar de supermarkt of naar de Rotterdamse Oogstmarkt op het Noordplein. Maar wie het multiculturele Suriname in Rotterdam zoekt, moet naar de toko aan de West-Kruiskade waar Sandra al dertig jaar komt.
Sandra van Houwelingen voor de Surinaamse toko
Sandra van Houwelingen voor de Surinaamse toko © Rijnmond

Bakbananen en cassave

Buiten voor de toko staan kratten vol bakbananen. Hoe je ziet dat het bakbananen zijn? "Bakbananen zijn net wat groter en groener. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt om “tomtom” balletjes van te maken voor in de Creoolse pindasoep, een recept dat ook in mijn boek staat.”
In de toko is Sandra niet te stuiten, ze kent bijna alles wat er te koop is en wat je ervan kunt maken. Die groene bladeren bijvoorbeeld, dat is tayerblad, een Surinaamse spinazie die volgens Sandra net wat zachter is dan gewone spinazie. “Even roerbakken en klaar.” In de grote gele zakken in de diepvries zit pomtayer, een geraspte subtropische wortel, die je ook vers kunt krijgen. “Maar de meeste mensen kopen dit gewoon uit de diepvries, ook de eerste generatie Surinamers.”
Het is om pom te maken, een soort pastei gevuld met kip. “Als er een Creools feest is dan weet je zeker dat je pom krijgt, zegt Sandra over dit gerecht waarvoor ze in haar kookboek een plantaardige variant heeft verzonnen.

Frituren als een patatje

In de toko koop je ook gedroogde garnalen. “Drogen en zouten was vroeger dé manier om te conserveren.”, vertelt Sandra. Gedroogde garnalen worden in veel gerechten verwerkt, zowel in de Javaanse keuken met nasi of bami of in de Indiase keuken. Die grote bruine wortels zijn cassave. “Veel mensen denken, wat moeten we nou met die groenten? Je gebruikt ze bijvoorbeeld om er telo van te maken, gebakken cassave. Of je kunt het frituren, net als een patatje.”
Gedroogde garnalen
Gedroogde garnalen © Pixabay

Surinaamse tantes

In het kookboek van Sandra maak je kennis met drie Surinaamse tantes van Creoolse, Hindoestaanse en Javaanse afkomst. Zij vertellen je over hun wortels en onthullen geheimen uit hun keuken. De voorouders van Sandra kwamen als contractarbeiders vanuit India naar Suriname om na de afschaffing van de slavernij in 1863, op de plantages te werken. “In de Hindoestaanse keuken wordt van oorsprong veel vegan gekookt, dat is mooi want dat past ook heel goed bij deze tijd.” In de toko zie je ook de Javaanse invloeden terug. "Bijvoorbeeld geraspte kokosnoot, honderd procent natuurlijk, daar kun je geweldige dingen van maken. En roti’s natuurlijk uit de Hindoestaanse keuken. “ Eigenlijk te veel om op te noemen.
Cassave kun je frituren als een patatje
Cassave kun je frituren als een patatje © Pixabay

Van kop tot staart

Bij de slagerij vlak naast de toko op de West-Kruiskade komen klanten uit alle delen van de wereld, dus ook Surinamers die er bijvoorbeeld hun zoutvlees kopen. Hier wordt alles verkocht van pootje tot oor: “Ook dat laatste past wel bij deze tijd, vindt Sandra: “Als we vlees eten en ook groenten, dan kunnen we eigenlijk alle onderdelen wel gebruiken. “ “Van kop tot staart”, noemen we dat tegenwoordig,” zegt slager Freek Schell. “Waarom ook niet, het dier heeft voor ons geleefd en het zou zonde om daar iets van weg te gooien. Zelfs vel en zwoerd worden gebruikt om biobrandstof van te maken.”
Het kookboek van Sandra heeft de slager al in huis, de recepten heeft hij nog niet uitgeprobeerd, maar de verhalen van de Surinaamse tantes heeft hij met veel plezier gelezen. Het is voor hem ook herkenbaar: “Wij zijn opgegroeid met dat multiculturele, wij waren het al voordat het woord bestond.”
Dit artikel komt uit Chris Natuurlijk , een programma over groen, natuur en cultuur iedere zaterdag van 08:00 tot 09:00 op Radio Rijnmond
.
Sandra van Houwelingen met haar wereldkookboek
Sandra van Houwelingen met haar wereldkookboek © Rijnmond