nieuws

8 jaar cel geëist voor dodelijke schietpartij Zevenkamp

Zoran Medak
Zoran Medak
Justitie in Rotterdam wil dat twee mannen acht jaar de cel ingaan voor een dodelijke schietpartij. Beiden zouden betrokken zijn bij de dood van de 54-jarige Zoran Medak aan de Zevenkampse Ring in Rotterdam.
Medak was toevallig in de woning aanwezig, in oktober 2015. Zijn zwager werd beroofd van drie kilo hennep en hij schoot te hulp. Hij was die dag jarig. Justitie: "Op de dag dat hij het leven vierde, is hem het leven ontnomen."
De verdachten hebben geweigerd een verklaring af te leggen. Zij ontkennen. Een van de verdachten sprak slechts deze zin uit: "Het is zonde van mijn tijd dat ik vastzit."

VW polo

De recherche verzamelde veel technisch bewijs tegen de mannen. Een getuige had een foto genomen van de auto waarmee de overvallers wegreden. Daarop was een kenteken met in ieder geval het getal 22 te zien. Alle VW polo's van de juiste kleur in Nederland zijn gecontroleerd en dat leidde uiteindelijk tot een huurauto.
De wagen had een zogeheten "track en trace"-systeem en daarop was te zien dat de VW bij de woning aan de Zevenkampsering had gestaan, ten tijde van de schietpartij. Volgens justitie zijn de telefoons van de verdachten ook te linken aan de Zevenkampsering.

Telefoons

De advocaten gingen uitgebreid in op het technisch bewijs. Volgens hen staat het niet vast dat deze verdachten de bezitters waren van de telefoons die aanstraalden op de Zevenkampsering. "Telefoons zijn gebruiksartikelen. Die leen je uit of kan je kwijtraken."
Bovendien zeggen de telefoongegevens niets over de precieze rol van de verdachten, aldus de advocaten. "Niemand weet wie er heeft geschoten. Het is niet eens uitgesloten dat juist de hennepverkoper een wapen had."
Tegen een derde verdachte is één maand cel geëist. Hij zou op de uitkijk hebben gestaan, maar justitie kan daar geen bewijs voor vinden. Wel zou hij xtc-pillen en kogels in bezit hebben gehad.
Verslaggever Paul Verspeek volgt het proces tegen de drie mannen en twitterde vanuit de Rotterdamse rechtbank: