112

Sebastiaan verleende eerste hulp bij dodelijk scooterongeluk Hardinxveld-Giessendam: "Voelde de hele tijd aan zijn pols, was blij dat de ambulance er was"

Hulpverleners maken de Rivierdijk na de dramatische botsing schoon
Hulpverleners maken de Rivierdijk na de dramatische botsing schoon © 1-1-2 GHG
Sebastiaan den Breejen uit Hardinxveld-Giessendam zat op het strand aan de Merwede en snelde meteen naar de verongelukte scooterrijder uit Dordrecht op de Rivierdijk nadat hij een harde klap hoorde. "Hij droeg geen helm." Die is ook pas vanaf januari verplicht voor voertuigen met een blauw kenteken.
Sebastiaan den Breejen zat zaterdagmiddag tegen een uur of drie met zijn gezin op het strand bij de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam. Plotseling hoorde hij een harde klap. Toen hij ging kijken, zag hij drie mensen op de weg liggen. Hij verleende direct eerste hulp aan de 57-jarige scooterrijder uit Dordrecht. Maar bij aankomst in het ziekenhuis overleed de man alsnog.
Ondertussen hield Den Breejen de vrouw van de man rustig en zorgde hij voor de wielrenners. "Je moet wat", reageert hij in gesprek met Rijnmond.

Helm pas vanaf volgend jaar verplicht

Het ongeluk op de Rivierdijk in Hardinxveld-Giessendam houdt hem flink bezig. "Ik heb vanochtend op Facebook gelezen dat hij helaas overleden is. Hij bloedde zo heftig toen hij de ambulance inging, ik was niet verbaasd", vertelt hij. Den Breejen denkt dat de man van 57 uit Dordrecht vol met zijn gezicht op het asfalt is belandt. "Hij en zijn vrouw reden op een scooter met blauw kentekenplaatje. Daarvoor is de helmplicht nog niet verplicht, volgens mij".
Tekst gaat door onder de foto:
Ambulances ter plaatse bij het ongeluk op de Rivierdijk
Ambulances ter plaatse bij het ongeluk op de Rivierdijk © 1-1-2 GHG
Hij heeft gelijk: de helmplicht voor snorfietsers is uitgesteld van afgelopen 1 juli naar 1 januari volgend jaar. Dat die verplichting er zou komen, had het kabinet al aangekondigd. Zowel de Tweede Kamer als artsen hadden erom gevraagd. De invoeringsdatum is uitgesteld om de snorfietsers meer tijd te geven een helm in huis te halen.
Tekst gaat verder onder de tweet:
Wat er precies is gebeurd afgelopen zaterdag rond drie uur op de Rivierdijk? "Waarschijnlijk zijn ze met de sturen of armen in elkaar gekomen toen ze elkaar in tegengestelde richting passeerden", denkt Den Breejen. Dat is ook wat de politie meldt.
Daarbij belandde de bestuurder onder de scooter. "We zagen hem daarom in eerste instantie niet eens. We zagen alleen de vrouw liggen. Toen mijn vrouw zag dat hij uit zijn hoofd bloedde, ben ik er naar toe gegaan met handdoeken. Ik heb een BHV-cursus gevolgd. Ik heb vorige week nog een herhaalcursus gehad waarbij ik een opfriscursus reanimeren kreeg. Gelukkig heb ik dat niet echt hoeven doen."

'Blij dat ik sirenes hoorde'

De toegesnelde Den Breejen legde de man op z'n zij en voelde de hele tijd aan zijn pols terwijl een van de wielrenners de hulpdiensten belde. "Dan duurt het nog tot 8 minuten tot de ambulance komt. Dan ben je blij dat je de sirenes hoort." Bij het ongeluk raakte de vrouw van de Dordtenaar ook gewond. Een van de wielrenners brak zijn arm. De andere raakte in shock.
Den Breejen is blij dat zijn kinderen op het strand niets hebben gezien, want het 'was geen vrolijk gezicht'. Zelf blijft hij er verder nuchter over. "De politie zei ook dat ik goed heb gehandeld. Je bent geen arts, je kan proberen te sussen, maar verder niets. Je moet wat."
Sebastiaan den Breejen gaf eerste hulp aan de verongelukte scooterrijder
Sebastiaan den Breejen gaf eerste hulp aan de verongelukte scooterrijder © Sebastiaan den Breejen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl