FEYENOORD

'Ook zonder technisch directeur moet Feyenoord nog flink aan de bak op de transfermarkt'

Arne Slot met Mohamed Taabouni, voorlopig een van de weinige nieuwkomers bij Feyenoord
Arne Slot met Mohamed Taabouni, voorlopig een van de weinige nieuwkomers bij Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Het is riskant om na één oefenduel in de voorbereiding al stevige conclusies te trekken, ook al zien we in het huidige tijdperk dat dit op social media als Twitter en WhatsApp al veelvuldig gebeurt. Toch moet het een signaal zijn voor de beleidsbepalers in De Kuip dat slechts twee maanden na een Europese finale het eerstvolgende oefenduel met 7-0 verloren gaat.
Er zijn voldoende logische verklaringen voor de zeperd op Varkenoord. FC Kopenhagen is al verder in de voorbereiding. Zij gingen eerder in hun voorbereiding zelf ook onderuit toen hun internationals nog afwezig waren. En een Feyenoord zonder de vertrokken Linssen, Dessers, Til, Nelson en Malacia én de nog afwezige Geertruida, Trauner, Senesi, Aursnes, Kökcü, Sinisterra, Jahanbakhsh en Pedersen is natuurlijk geen volwaardig Feyenoord. Het is wel duidelijk dat er in de selectie geïnvesteerd moet worden voor de spelers die achter deze potentiële basiskrachten zitten.
Dat concluderen onze Feyenoord-watchers Sinclair Bischop en Dennis van Eersel in hun gesprek over de prille voorbereiding van de Rotterdamse club in Radio Rijnmond Sport op zondag. Feyenoord vertrekt maandag op trainingskamp naar Oostenrijk en vanaf die dag haken de hierboven genoemde internationals in ieder geval weer aan. Dat gaat al een flink verschil opleveren, dus is er van paniek bij trainer Arne Slot nog geen sprake.
Tekst gaat verder onder het gesprek tussen Feyenoord-watchers Sinclair Bischop en Dennis van Eersel op Radio Rijnmond.

'Arnesen laat ook winterse transperiode aan zich voorbij gaan'

Maar dat er zeker iets moet gebeuren met betrekking tot het aanvullen van de huidige selectie, daar is Arne Slot zich ook van bewust. En nu technisch directeur Frank Arnesen afwezig is – en zeer waarschijnlijk blijft – gaat de trainer zich zelf ook nadrukkelijker bezig houden met het transferbeleid in De Kuip.
"Dennis te Kloese en Slot gaan het stokje overnemen, maar er is veel werk aan de winkel voor die twee", vertelt Bischop. "Te Kloese heeft deze functie al wel bekleed in de Verenigde Staten en Mexico, maar er zijn voor hem ook tal van dossiers waar hij zich als algemeen directeur mee bezig moet houden. Het wordt een vol boordje voor Te Kloese. Bij Slot weten we dat hij veel inspraak bij de transfers heeft, maar stel dat hij voor een ander avontuur kiest zit je wel met een erfenis. Slot wordt nu ook belast met een deel van de taken van een technisch directeur, we weten niet welk effect dat gaat hebben."
Ingewijden binnen Feyenoord melden dat er vanuit wordt gegaan dat Arnesen, over wie de wildste geruchten rondgaan, door de situatie rondom zijn knie ook de winterse transferperiode aan zich voorbij zal moeten laten gaan. Daarna loopt zijn contract, dat met één seizoen werd verlengd, af. Het lijkt het meest aannemelijk dat beide partijen daarna uit elkaar gaan.

'Feyenoord heeft zich nog niet versterkt'

Slot gaf overigens geen interviews op camera, na het oefenduel met Kopenhagen. Maar stond wel wat journalisten te woord. "De eerste wedstrijd na de finale met 0-7 verliezen is toch pijnlijk", liet de trainer optekenen. Slot wil nog de nodige versterkingen halen. In eerste instantie nog steeds om het vertrek van enkele spelers op te vangen. Danilo is al gehaald, maar er zijn met Dessers en Linssen twee spitsen vertrokken.
Voor buitenspeler Reiss Nelson, die een basisplaats had in zijn laatste maanden in De Kuip, is nog geen vervanger gepresenteerd. En dat geldt ook voor Tyrell Malacia, wiens transfer naar Manchester United ook nog niet is afgerond. En voor Guus Til, waarvan sinds zaterdagavond duidelijk is geworden dat hij PSV de voorkeur geeft boven een nieuw verblijf in Rotterdam. En iets minder zichtbaar wellicht, ook de vertrokken verdedigers Sandler en Hendriks laten een vacante plek in de Feyenoord-selectie achter.
"Je wil eigenlijk ieder jaar sterker worden, maar op dit moment heb je jezelf nog niet versterkt", concludeert Bischop. "Met een transfervrije spits van Ajax die daar weinig aan spelen toe kwam, Wieffer die de stap nog maar moet maken en Taabouni die het in de eerste divisie heeft laten zien maar nog te kort kwam voor het eerste en bij Feyenoord ook gehaald is voor de lange termijn."
Snel geteld gaat het om minstens zeven spelers die er nog bij moeten komen om de selectie op peil te brengen. Van doorpakken of de selectie versterken ten opzichte van vorig seizoen is dan nog geen sprake. En het is een publiek geheim dat er sterk rekening gehouden wordt met een vertrek van nog meer sterkhouders. Naast Malacia is er ook interesse in Kökcü, Sinisterra en Senesi. Waarbij Feyenoord de luxe heeft dat het per transfer de poot steeds stijver kan houden om het transferrecord van Dirk Kuyt van 18 miljoen eindelijk uit de financiële boeken te laten verdwijnen.