CRIMINALITEIT

Derde verdachte gearresteerd voor moord op Peter R. de Vries, link met Ridouan Taghi

Gedenksteen voor Peter R de Vries
Gedenksteen voor Peter R de Vries © Archieffoto Rijnmond
Een 27-jarige Poolse man is vanochtend aangehouden op verdenking van het aansturen van de moord van Peter R. de Vries, meldt justitie. Het gaat om Krystian M. uit het Gelderse Ochten. Hij is aangehouden in de gevangenis.
Krystian M. werd in het strafdossier tot nu toe aangeduid onder de code NN-*4229. Hij zou de vermoede uitvoerders van de moord op De Vries, Rotterdammer Delano G. (22) en Kamil E. (36) uit Maurik, rond de moord rechtstreeks hebben aangestuurd via versleutelde berichten. De boodschappen zijn gevonden in de Google Pixelsmartphone, die in de gestolen Renault Kadjar lag waarin Delano G. en Kamil E. op de A4 werden gearresteerd. Dat was 45 minuten nadat De Vries op 6 juli 2021 in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam was neergeschoten.
Het Openbaar Ministerie eiste tegen de vermoede uitvoerders levenslange celstraffen, maar deed zeer geheimzinnig over het onderzoek naar de persoon die hen zou hebben aangestuurd. Dat de Landelijke Recherche volop jacht maakte op de man die het duo aanstuurde, bleek onlangs toen in kader van het onderzoek naar hem een inval was gedaan in het huis van de moeder van Kamil E.

Pistoolmitrailleur

Krystian M. is volgens het Parool te linken aan Ridouan Taghi. Hij is een belangrijke verdachte in de strafzaak tegen Ridouans neef Anouar Taghi en acht anderen. Zij worden vervolgd voor onder meer de diefstal van auto’s om liquidaties mee uit te voeren. In die zaak wordt Krystian M. ook verdacht van betrokkenheid bij de poging tot moord op een man die op 30 oktober 2019 in Utrecht met hamers, een honkbalknuppel en een moker op het hoofd en het lichaam geslagen werd en dat maar ternauwernood overleefde.
Op 19 oktober 2021 werd hij in Den Haag opnieuw aangehouden voor het bezit van een vuurwapen. Dat was in de ruimte waar hij lag te slapen verstopt tussen zijn bed en de muur. In M.’s huis in Ochten waren eerder al een pistoolmitrailleur en een revolver met munitie gevonden.
Rechters lieten Krystian M. herhaaldelijk vrij uit voorarrest, zeer tegen de zin van justitie. Sinds enkele maanden zit hij vast voor betrokkenheid bij een schietpartij in Zeewolde, op 5 oktober vorig jaar. Daar werd toen op klaarlichte dag een Poolse man neergeschoten.
Krystian M. zit in beperkingen. Dat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.