HORECA

Rechter houdt plannen voor nieuwe woningen rondom Stadhuisplein Rotterdam weer tegen

Stadhuisplein
Stadhuisplein © Google Streetview
Rotterdam mag voorlopig nog geen nieuwe woningen bouwen in het gebied rondom de Lijnbaan en de Coolsingel. Dat heeft de Raad van State maandag besloten. Eerst moet de rechtszaak over de studentenwoningen op het Stadhuisplein worden afgerond. De verwachting is dat op zijn vroegst begin 2023 zal zijn.
Al jaren liggen de gemeente Rotterdam en de horeca-uitbaters van het Stadhuisplein met elkaar in de clinch. De gemeente wil in de panden aan het Stadhuisplein en in de directe omgeving woningen maken, maar de café-eigenaren zijn daarop tegen. Ze vrezen dat zij door het geluid van de terrassen en langslopende bezoekers van horecazaken uiteindelijk in de problemen komen. Het isoleren van de horecapanden is onvoldoende en volgens de ondernemers ook te duur.
De uitbaters van de cafés hebben een zaak aangespannen bij de Raad van State, de hoogste bestuursrechter. Zij vinden dat het onderzoek naar de geluidsoverlast niet klopt. Er wordt volgens hen uitgegaan van te weinig geluid vanaf de terrassen. De Raad van State heeft al meerdere malen de plannen van de gemeente afgekeurd en Rotterdam gevraagd om met aanpassingen te komen. Begin van dit jaar heeft Rotterdam een nieuw bestemmingsplan gemaakt. De gemeente wil daarmee toestemming geven voor de bouw.
De eigenaren van de horecazaken zijn om dat te voorkomen opnieuw naar de rechter gestapt. Ze eisten dat het bestemmingsplan voorlopig niet geldig wordt. De Raad van State heeft hier mee ingestemd. De rechter vindt dat de gevolgen voor de ondernemers nu te groot zouden zijn als de zaak niet inhoudelijk wordt behandeld. De rechtszaak laat nog even op zich wachten.
De gemeente Rotterdam hoopt op een spoedige uitspraak van de rechter, zodat er snel duidelijkheid komt en er gebouwd kan gaan worden. Er is immers een grote vraag naar woningen. Tot de uitspraak kunnen de studenten die nu al een kamer tegenover het Stadhuisplein hebben er gewoon blijven wonen.