CRIMINALITEIT

Nieuwe aanhoudingen voor moord op Peter R. de Vries, nu in buitenland

Politie-onderzoek in Amsterdam, kort na de aanslag op Peter R. de Vries, 6 juli 2021
Politie-onderzoek in Amsterdam, kort na de aanslag op Peter R. de Vries, 6 juli 2021 © MediaTV
In Spanje en op Curaçao zijn weer twee verdachten gearresteerd voor betrokkenheid bij de liquidatie van Peter R. de Vries. Dat heeft justitie bekendgemaakt. Het gaat om mannen van 27 en 26 jaar oud met de Nederlandse nationaliteit.
De mannen waren mogelijk in de Lange Leidsedwarsstraat in Amsterdam toen De Vries werd neergeschoten. Ze zouden filmpjes hebben gemaakt en die meteen hebben verspreid, meldt Het Parool. Het OM doet daar geen uitspraken over. Volgens de krant ontstond bij de opsporingsdiensten direct na de aanslag het idee dat de moord op De Vries opzettelijk was gefilmd. Dat zou zijn gebeurd om de maatschappelijke schok van de schietpartij zo groot mogelijk te laten zijn.
De man die op Curaçao werd aangehouden, wordt binnenkort naar Nederland overgebracht. Voor de andere verdachte is een overleveringsprocedure opgestart. Naar verwachting van het OM duurt het "minimaal enkele weken" voordat hij naar Nederland kan komen.

'Pools moordcommando'

Maandag werden in Nederland ook al twee verdachten aangehouden. Een van hen is een 27-jarige Pool, die al in de cel zat voor een schietpartij in Zeewolde. Volgens de Telegraaf spreken politie en justitie van een 'Pools moordcommando'.
Peter R. de Vries werd op 6 juli vorig jaar neergeschoten in Amsterdam en overleed negen dagen later aan zijn verwondingen. Delano G. uit Rotterdam zou de trekker hebben overgehaald, de Pool Kamiel E. uit Maurik zou zijn handlanger zijn geweest. Tegen beide mannen zijn levenslange gevangenisstraffen geëist. Op 14 juli velt de rechter het vonnis.
Justitie vermoedt dat De Vries is omgebracht omdat hij vertrouwenspersoon was van Nabil B., de kroongetuige in het Marengoproces tegen onder anderen Ridouan Taghi. Eerder werden al de broer van Nabil B. en zijn advocaat, Derk Wiersum, vermoord.