LOKAAL

Speelfabriek ziet droomverhuizing in rook opgaan

De Speelfabriek
De Speelfabriek © OPEN Rotterdam
De crowdfundingactie voor de Speelfabriek in Rotterdam heeft niet het beoogde bedrag van 20.000 euro opgeleverd. Hoewel de donaties afgelopen periode binnenstroomden, is eigenaar Maarten Horstink blijven steken op 11.000 euro. Een verhuizing naar een pand in het centrum van de stad is daarmee van de baan.
De Speelfabriek blijft voorlopig aan de Bankwerkerstraat op Zuid zitten, zegt de eigenaar tegen OPEN Rotterdam. “We hebben besloten de verhuizing niet te doen. We komen 9.000 euro tekort en dat is, in combinatie met de onzekerheid van corona in het najaar, toch een te groot risico” aldus Horstink.
In de Speelfabriek kunnen kinderen onder meer bootjes, autootjes en zeepjes maken. Ook kan er naar hartenlust geknikkerd, geknutseld en geravot worden. Het pand waarin de uitvindspeeltuin nu is gevestigd op Zuid, moet plaatsmaken voor nieuwbouw. Een nieuwe locatie is dus hard nodig. De afgelopen jaren verhuisde de Speelfabriek al meerdere keren, vaak van de ene antikraaklocatie naar de ander.

Hard gewerkt

De afgelopen weken stonden helemaal in het teken van de crowdfundingsactie. Het is dan ook een flinke domper voor de eigenaar. “Het is echt hard werken geweest, en zeker niet voor niets: volgens mij hebben we echt veel meer bekendheid gekregen.” Wat de toekomst nu brengt voor de Speelfabriek is nog niet helemaal duidelijk, maar voorlopig blijven ze dus in ieder geval in het anti-kraak pand zitten. “Het hangt af van de Feyenoord City-plannen, daar wordt in september verder over vergaderd. Het zou kunnen dat er dan meer duidelijk wordt.”
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam. Eerder werd onderstaande reportage gemaakt over de crowdfunding: