DIEFSTAL

Schilderijen van Schiedamse kunstenaar raken spoorloos op weg naar Dubai: 'Nu heb ik een jaar lang voor niets gewerkt'

Jacques Tange in zijn woonkamer
Jacques Tange in zijn woonkamer © Privéfoto
Als je pas bestelde schoenen kwijtraken bij de post dan is dat vervelend, maar geen wereldramp. Maar wanneer zeven schilderijen op weg naar een koper in Dubai zoekraken dan is er een groter probleem. "Ze zijn ergens in Parijs, maar ja, die stad is wel heel groot", zegt kunstenaar Jacques Tange.
De kunstwerken zijn besteld door een verzamelaar in Zwitserland, vertelt Tange op Radio Rijnmond. "Ze zijn bedoeld voor zijn nieuwe optrekje, ergens op een eiland bij Dubai", legt Tange uit.
De Zwitserse advocaat had onlangs zeven kunstwerken uitgezocht bij Tange. Die zijn - en dat was voor de Schiedamse kunstenaar een uitzondering - uit de lijst gehaald, opgerold en in een krat gestuurd. Daarna werden ze verstuurd naar de nieuwe eigenaar. "Maar daar ging het dus ergens mis. Ergens in Frankrijk zijn ze het krat kwijtgeraakt."
Twee van de zeven verdwenen schilderijen van Jacques Tange
Twee van de zeven verdwenen schilderijen van Jacques Tange © Privéfoto (bewerkt door Rijnmond)
Maar hoe raak je een krat kwijt van twee bij tweeëneenhalve meter. "Geen idee hoe ze dat voor elkaar hebben gekregen", moppert Tange. "Maar ik vermoed dat 'ie gewoon ergens op een verkeerde plek staat. Inmiddels is het krat al meer dan zes weken zoek en ik vermoed dat ze 'm niet zo snel gaan terugvinden. Het duurt nu al zo lang."
De kunstwerken hebben een waarde van honderdduizend euro. "Een jaar werk", voegt Tange daaraan toe. "Ik heb nu het idee alsof ik een jaar voor niks heb gewerkt. En wat nog erger is, is dat bij die man in Dubai nu kale plekken aan de muur zijn."

Rechtszaak

De kans dat er sprake is van diefstal, acht Tange niet zo hoog in. "Was dat maar zo, dan was het tenminste nog een spannend verhaal. Nee, niemand kan aan de buitenkant zien dat er kunst in zit. Het is een normaal krat, met de gegevens van hem en mij erop."
Het laatste is nog niet gezegd over de zoekgeraakte kunstwerken. Het is de vraag wie er als eerste een rechtszaak begint, vertelt Tange. "Maar aangezien hij een advocaat is, zit dat waarschijnlijk wel goed."