NIEUWS

Drie keer levenslang voor 'moordcommando van de onderwereld' dat liquidaties pleegde in onder meer Rotterdam en Spijkenisse

De politie onderzoekt de liquidatie van Stefaan Bogaerts in Spijkenisse
De politie onderzoekt de liquidatie van Stefaan Bogaerts in Spijkenisse © MediaTV (archief)
In het liquidatieproces tegen leden van de voormalige motorclub Caloh Wagoh is hoofdverdachte Delano 'Keylow' R. tot levenslang veroordeeld. Hij had volgens de rechtbank een leidinggevende rol in een organisatie die moorden tot 'verdienmodel' had gemaakt. R. toonde volgens de rechtbank geen enkele aarzeling, spijt of berouw. Twee andere kopstukken van de organisatie kregen ook levenslang.
De rechtbank deed dinsdag uitspraak tegen negentien leden van de inmiddels ontbonden motorclub. Ze worden gelinkt aan vijf moorden en elf plannen daarvoor. De moorden, op onder anderen Zeki Yumusak in Rotterdam-Zuid en de Belg Stefaan Bogaerts in Spijkenisse, werden in nog geen acht maanden tijd uitgevoerd. Twee verdachten gingen vrijuit. Veertien anderen kregen gevangenisstraffen variërend van een jaar tot dertig jaar.
Vijf slachtoffers van het moordcommando.  Links: Stefaan Bogaerts, daarnaast Zeki Yumusak.
Vijf slachtoffers van het moordcommando. Links: Stefaan Bogaerts, daarnaast Zeki Yumusak. © Politie/Facebook
Een belangrijke rol in het proces was weggelegd voor Tony de G. uit Spijkenisse., die zelf ook bij Caloh Wagoh hoorde. In ruil voor strafvermindering trad hij op als kroongetuige. De G. legde belastende verklaringen af over zijn oud-kameraden en zette de motorclub neer als een moordcommando van de onderwereld. De rechtbank noemde hem 'helder' en in grote lijnen constistent in zijn verklaringen. Tegen de kroongetuige was tien jaar cel geëist. Die heeft hij ook gekregen.
Hoewel het OM ervan overtuigd was dat bijna alle moorden in opdracht van drugscrimineel Ridouan Taghi zijn uitgevoerd, stond hij in dit proces niet terecht. Taghi hangt al levenslang boven het hoofd in het Marengo-proces, dat gaat over een groot aantal andere liquidaties.