LOKAAL

CultuurCamping laat ouderen zich weer jong voelen: 'Ik ben ook pas 88!'

De CultuurCamping
De CultuurCamping © RTV Dordrecht
In de zomermaanden kan het soms best stil zijn voor ouderen als veel familieleden op vakantie zijn. Daarom bedacht Pieter Jan den Hartigh een evenement in Dordrecht speciaal voor deze doelgroep: de CultuurCamping. Drie dagen lang kunnen ouderen daar terecht voor leuke activiteiten, een hapje en een drankje.
In een tent op het terrein van zorgcentrum de Merwelanden zitten ouderen en kinderen met elkaar aan tafel. Kinderen van Basisschool De Regenboog zijn samen met een medewerker van Duurzaamheidscentrum Weizigt eerst naar de moestuin in de buurt geweest. Daar hebben ze nieuwe plantjes geplant en de gewassen verzorgd. “De dingen die we daar hebben gezien, moeten we nu tekenen”, vertelt één van de leerlingen, terwijl hij met een krijtje tekent op het grote vel papier, dat over de tafels ligt.
De tekeningen van de kinderen en de ouderen.
De tekeningen van de kinderen en de ouderen. © RTV Dordrecht
Een oudere bewoonster van de Merwelanden doet met hem mee. Ze is blij met het bezoek. “Ik dacht, heerlijk al die kinderen, nou gaan ze vast zingen. Maar dat was niet zo.” Toch valt het niet tegen. Ze tekent champignons en een prei op het papier. Of ze zich nu ook weer jong voelt? “Ja hoor, zeker! Ik ben ook pas 88”, zegt ze lachend tegen RTV Dordrecht.

Dansen, schilderen en spelletjes

Tekenen is maar één van de activiteiten die de komende dagen georganiseerd wordt tijdens de CultuurCamping. Voor de middag staat salsadansen op het programma. Dinsdag kunnen de oudere bezoekers schilderen en moodboards maken. En woensdag worden de oud-Hollandse spelletjes uit de kast gehaald. Genoeg te doen dus voor de ouderen.
En dan te bedenken dat het idee voor de CultuurCamping pas een paar weken oud is. “Ik heb het een maand geleden opgezet”, vertelt Den Hartigh. “In samenwerking met de activiteitenbegeleider van De Merwelanden. Ik probeer een ontmoeting tussen de ouderen en de kinderen tot stand te brengen. En dat is gelukt. We gaan kijken of dit zo werkt. Ik verwacht dat het een groot succes wordt. Als het een succes wordt, dan zou ik ervoor pleiten om dit jaarlijks terug te laten komen, steeds in een andere wijk.”
De CultuurCamping is nog tot en met woensdag te bezoeken.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht.