DIEREN

Unieke vistrap helpt vissen om in en uit de Nieuwe Maas te komen

Rotterdam heeft er een nieuwe attractie bij. De Leuvekolk in het centrum heeft de eerste 'vistrap' van Nederland. Het kunstzinnige bouwwerk moet het voor de dieren makkelijker maken om in het veel lagere achterland te komen.
De omgeving van de Leuvekolk is de afgelopen jaren fors aangepakt. Waar het uitzicht eerst werd overheerst door grafitti en twee half gezonken binnenvaartschepen, ziet het er nu een stuk beter uit. "Het is een fantastische plek geworden", zegt Bart Bouw van Stadsbeheer in Rotterdam.
"Vroeger lag hier al een sluis", voegt ecoloog Marit Meier van het Hoogheemraadschap eraan toe. "Maar na de aanleg van de metro werd het afgesloten. Daarmee werd het een dode tak van de Binnenrotte met veel kroos. Niet echt aangenaam."
De vistrap is een van de opvallendste veranderingen aan de Leuvekolk. Het is een reeks betonnen bakken waar de vissen bak voor bak doorheen zwemmen. "Zo komen de vissen in het achterland terecht", legt Bouw uit. "En met die trap kunnen de vissen elke keer zes centimeter overbruggen."
Met elke bak waar ze doorheen zwemmen overbruggen de vissen zo'n zes centimeter
Met elke bak waar ze doorheen zwemmen overbruggen de vissen zo'n zes centimeter © Jacco van Giessen

Vissen zwemmen door openingen

In elke bak zit een kleine opening. Daar stroomt niet alleen water doorheen. Er is ook ruimte voor de vissen om erdoor te zwemmen. "Ze ruiken het andere water en zwemmen daar dan op af.", legt Meier uit. Veel vissen zal je overdag niet zien, want de vissen maken de trip door de vistrap vooral 's nachts. Meier: "Maar we hebben al een snoek in de vistrap gezien."
De vissen moeten een handje geholpen worden met de trap, want het verloop van de Nieuwe Maas naar het achterland van de Rotte is af en toe twee meter. Door de betonnen bakken is dat te doen. Meier: "Alleen niet als het tij maximaal is,. Dan stroom het water te hard door de vistrap. Maar op andere momenten kunnen de vissen er wel doorheen."
Een vis maakt gebruik van de vistrap
Een vis maakt gebruik van de vistrap © Jacco van Giessen