HORECA

Rotterdamse hotelbranche doet het beter dan voor de pandemie: 'Sinds we open zijn is het een gekkenhuis'

Het zijn goede tijden voor Hotel New York in Rotterdam
Het zijn goede tijden voor Hotel New York in Rotterdam © Rick Huijzer
Het gaat weer goed met de Rotterdamse hotelindustrie. Zó goed zelfs dat de branche inmiddels boven het niveau van vóór de coronapandemie zit. Na twee pittige jaren verwelkomt Roel Dusseldorp, algemeen directeur bij Hotel New York en voorzitter van de Rotterdamse Hotel Combinatie, de gouden tijden met open armen: "Sinds we open zijn is het een gekkenhuis."
Na twee jaar van beperkingen, aanpassingen en afzeggingen lijkt er nieuw leven in de hotelbranche te zijn geblazen. "We zijn van nul naar honderd gegaan. Sinds we open zijn is het een gekkenhuis", vertelt Dusseldorp.
Volgens hem hebben zowel de toeristen als de zakelijke gasten hun weg weer naar de hotels gevonden. "Mensen hebben nog wat uitgestelde bezoekjes staan die ze willen inhalen", verklaart de hoteldirecteur. En met vrijwel alle opgeheven reisbeperkingen komen die toeristen zowel uit binnen- als buitenland, tot groot genoegen van een industrie die twee jaar lang op een houtje moest bijten.
"Als je kijkt naar de laatste twee jaar hadden we te maken met sluitingen, anderhalve meter afstand, eten op de kamers en nog meer sluitingen", zegt Dusseldorp. "Dat is niet waarvoor je de hotellerie in bent gegaan natuurlijk."

Branche doet het beter dan voorheen

Veel van zijn collega's uit de branche moesten tijdens de pandemie noodgedwongen gebruikmaken van stuntaanbiedingen om gasten te trekken. In Rotterdam viel dat gelukkig mee, legt Dusseldorp uit. "Ik ben wel blij dat we dat in Rotterdam redelijk hebben kunnen voorkomen. Daar heb je uiteindelijk langer last van dan plezier."
Vergeleken met de eerste helft van 2019 is er volgens Dusseldorp in de eerste helft van 2022 zelfs een kleine verbetering waarneembaar. "Dat is supergoed nieuws. Rotterdam was toen echt bezig zichzelf op de kaart te zetten met dingen als het Eurovisie Songfestival. Daar kwam opeens een hele grote stop op te staan. Sinds we weer volledig open mogen, zijn we gelijk op die oude manier doorgegaan."
Een bord met een aantal coronamaatregelen
Een bord met een aantal coronamaatregelen © Rijnmond
In januari en februari leek de branche zich nog even uit het slop te moeten trekken, maar sinds maart en april is er een stijgende lijn te zien, zegt Dusseldorp. "Met onder andere de extra editie van de Vrienden van Amstel in Ahoy en de grote congressen gaat het een stuk beter." Volgens hem zitten de meeste hotels in de stad inmiddels op een bezettingsgraad van zo'n 80 procent of meer. "Dat is echt heel goed."

Corona kan roet in het eten gooien

Ondanks de roze wolk waarop Dusseldorp zich nu bevindt, kijkt hij met een schuin oog naar de toekomst. Het coronavirus lijkt bezig met een terugkeer, en minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft de GGD's alvast aangeraden om zich klaar te maken voor een nieuwe vaccinatieronde. Daarnaast wil de minister dat sectoren zelf voorbereidingen treffen op een eventuele najaarsgolf.
Volgens gezondheidsminister Ernst Kuipers moeten sectoren zich voorbereiden op een eventuele najaarsgolf
Volgens gezondheidsminister Ernst Kuipers moeten sectoren zich voorbereiden op een eventuele najaarsgolf © Rijnmond
"Dat is spannend, maar uiteindelijk denk ik dat we als hele horeca de laatste tijd echt wel geleerd hebben om ons aan te passen en te zorgen dat het wel veilig kan", reageert Dusseldorp voorzichtig. "Maar ja, dat is wat wij vinden. Als van bovenaf wordt bepaald dat het restaurant dicht moet, is dat een hard gelag. We hopen dat het niet zover komt."
Uiteindelijk denkt Dusseldorp niet dat een nieuwe golf voor veel problemen zal zorgen voor de huidige én toekomstige hotels in Rotterdam. "Het zet geen rem op plannen voor nieuwe hotels. Dan kijk je niet naar het komende jaar, maar de jaren die volgen. Laten we dus hopen dat dit niet een terugkerend iets is. Voor zover mij bekend is, is er in Rotterdam alleen aan het begin van de coronapandemie één hotel geweest dat ervoor gekozen heeft om te stoppen, maar verder niemand."