ROTTERDAM

Video: Joseph zwom in 25 dagen de hele Rijn af, van Zwitserland naar Hoek van Holland

De Duitse Joseph Hess (34) zwom in 25 dagen van Zwitserland naar Hoek van Holland
De Duitse Joseph Hess (34) zwom in 25 dagen van Zwitserland naar Hoek van Holland © Privéfoto
De Duitse Rijnzwemmer Joseph Hess (34) is eindelijk aangekomen bij Hoek van Holland. De Duitser had zich voorgenomen om de gehele Rijn af te zwemmen en heeft zijn doel na 25 dagen en 1235 kilometer behaald, precies volgens schema.
Joseph werkt in het dagelijkse leven voor de Technische Universiteit van Chemnitz en zit normaal gesproken de hele dag op kantoor. Via social media feliciteert de universiteit Hess met zijn prestatie: "Een ongelooflijke prestatie en recordtijd", schrijft de universiteit. Hess begon zijn tocht in Zwitserland.
Rijnzwemmer na 25 dagen aangekomen bij Hoek van Holland
De tocht van Hess begon niet al te best. Op dag drie werd de Duitser onwel vanwege een darminfectie die hij had opgelopen tijdens zijn zwemavontuur. Die infectie werd veroorzaakt door een bacterie in de door rioolwater vervuilde Rijn. De tocht van Hess was tegelijkertijd bedoeld om de kwaliteit van het rivierwater te testen en daar aandacht voor te vragen.
Het liefst wilde Hess onder de Erasmusbrug door zwemmen, maar daarvoor kreeg hij, net als zijn voorganger Ernst Bromeis in 2014, geen toestemming. Daarom stopte Hess op maandag in Lekkerkerk. Met de auto reed hij vanuit daar naar de Berghaven in Hoek van Holland, om daar het laatste stuk te zwemmen.