FEYENOORD

Deze jeugdspelers krijgen in Oostenrijk de kans om zich te laten zien bij Feyenoord

Sem Valk en Mike Kleijn komen het veld op
Sem Valk en Mike Kleijn komen het veld op © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
Feyenoord legt deze week in het Oostenrijkse Saalfelden de basis voor het nieuwe seizoen. Omdat de selectie nog niet compleet is, gaan er elk jaar ook de nodige jeugdspelers mee op het zomerse trainingskamp. Tijd voor een nadere kennismaking met enkele talenten van de toekomst.
Tyrell Malacia maakt een miljoenentransfer naar Manchester United. Het eerste elftal halen en dan doorontwikkelen richting de Europese top. Het was ooit de droom van Malacia en het zal nu het geval zijn voor de 'jonkies' die mee mogen naar Saalfelden. Ook voor Malacia begon zijn carrière in het eerste elftal in Rotterdam ooit door mee te mogen 'op stage' met het eerste elftal.
Enkele van de spelers die Slot deze week mee neemt naar Oostenrijk hebben vorig seizoen al kunnen ruiken aan het echte werk, of zelfs hun (officieuze) debuut al mogen maken. Sem Valk, Mimeirhel Benita, Noah Naujoks , Mike Kleijn en Denzel Hall werden overgeheveld van het onder 21 elftal naar het eerste en blijven daar in deze voorbereiding nog even bij. De eerste twee trainingen op dinsdag hebben ze er al op zitten, dus de hoogste tijd om ze beter voor te stellen.

Sem Valk

Bij de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente zat Valk bij de selectie
Bij de laatste competitiewedstrijd tegen FC Twente zat Valk bij de selectie © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
De naam van Malacia viel al even. Hij maakte ooit zijn debuut voor Feyenoord in een Europese wedstrijd (Napoli). Ook Sem Valk maakte zijn eerste officiële minuten in Europees verband. Valk is een 20-jarige centrumverdediger en speelt sinds 2010 in de jeugd bij Feyenoord. Tijdens de groepswedstrijd tegen Maccabi Haifa in de poulefase van de Conference League mocht hij als invaller voor het eerst spelen.
"Het meetrainen is al fantastisch", vertelde Valk na afloop. "Het niveau op de trainingen is heel hoog en daar kun je veel van leren. Zeker van Gernot Trauner, zoals hij duels voert, verdedigende arbeid levert en aan de bal is. Vooral aan de bal ben ik goed; in het verdedigende kan ik veel leren. De duelkracht en het vooruit verdedigen zijn aandachtspunten"

Mimeirhel Benita

Mimeirhel Benita in actie tegen FC Kopenhagen
Mimeirhel Benita in actie tegen FC Kopenhagen © VK SPortphoto (Yannick Verhoeven)
Ook rechtsback Mimeirhel Benita maakte al zijn debuut voor Feyenoord. En wel op hele jonge leeftijd. De 18-jarige verdediger kwam in de voorrondes van de Conference League in actie en debuteerde in de met 3-1 verloren uitwedstrijd tegen IF Elfsborg. Naarmate het seizoen vorderde maakte hij weer vooral zijn minuten in de jeugd, maar het vertrouwen in Benita is groot. Feyenoord heeft in april zijn contract opengebroken en verlengd tot de zomer van 2025.
Het bijzondere aan de kleine back is dat hij twee jaar geleden is omgeturnd tot back. De vier eerdere jaren in de Feyenoord Academy speelde hij nog als vleugelaanvaller. Maar zijn toekomst ligt achterin, liet ook Frank Arnesen optekenen bij zijn contractverlenging. "Waar hij voorheen een talentvolle, rappe rechtsbuiten was, heeft hij zich ontwikkeld tot een voetballer die ook prima uit de verf komt als rechter vleugelverdediger. Een speler met niet alleen aanvallende, maar ook veel verdedigende kwaliteiten. We zijn ervan overtuigd dat die drive om een completere voetballer te worden Mimeirhel nog ver gaat brengen."

Noah Naujoks

Noah Naujoks tijdens het duel met RKC Waalwijk, waarin hij scoorde
Noah Naujoks tijdens het duel met RKC Waalwijk, waarin hij scoorde © VK SPortphoto (Yannick Verhoeven)
Noah Naujoks, al op zijn achtste weggeplukt bij SHO, speelt sinds 2010 bij de Feyenoord Academy en maakte sindsdien op Varkenoord een goede ontwikkeling door. Wat heet; van het vijftal jeugdspelers dat mee is naar Oostenrijk is hij de enige die kan zeggen dat hij al eens een doelpunt in een gevulde Kuip heeft gemaakt. Naujoks scoorde namelijk in het benefietduel met RKC Waalwijk in maart van dit jaar. Een bijzonder moment, zo zei hij na afloop, maar de beelden van zijn gezicht na de goal spraken al boekdelen.
Vorig jaar mocht hij ook al mee op trainingskamp, maar echte kansen in het eerste elftal bleven daarna uit. Dat is wel iets wat volgens Naujoks snel moet gaan gebeuren, anders vreest hij voor een stilstand in zijn ontwikkeling. "Mijn plan is om zoveel mogelijk wat kan bij het eerste mee te doen. Zowel trainingen als misschien bij de wedstrijd. Als dat niet zo is moeten we misschien kijken voor een andere optie. Om wel bij een eerste team te spelen."

Mike Kleijn

Mike Kleijn in actie tijdens Feyenoord - FC Kopenhagen
Mike Kleijn in actie tijdens Feyenoord - FC Kopenhagen © VK Sportphoto (Yannick Verhoeven)
Mike Kleijn is een linksbenige verdediger, die het liefst in het centrum speelt maar ook op de back-positie kan spelen. Afgelopen zaterdag tegen FC Kopenhagen mocht hij nog vanaf die positie beginnen. Voormalig hoofd-jeugdopleidingen van Feyenoord, Stanley Brard, was in 2020, bij de ondertekening van Kleijns eerste profcontract, al vol lof over Kleijn. "Hij is natuurlijk nog jong, maar dat is op het veld nauwelijks te zien. Hij is echt een moderne spelverdeler: balvast, behendig en vindingrijk. Daarnaast leest Mike het spelletje heel goed. Een jongen tjokvol talent, iets dat we de komende jaren nog verder gaan ontwikkelen."
Die ontwikkeling brengt hem nu bij het eerste elftal van Feyenoord, waar hij bij deze trainingsweek in Oostenrijk zich kan meten met het niveau dat daar benodigd is. Kleijn is pas 17 jaar dus hij zal zich na deze trainingsweek weer snel kunnen en moeten richten op Feyenoord onder 21.

Denzel Hall

Denzel Hall zat in Marseille bij de selectie van Feyenoord
Denzel Hall zat in Marseille bij de selectie van Feyenoord © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Verdediger Denzel Hall is de beoogde opvolger van Lutsharel Geertruida op de rechtsbackpositie van Feyenoord. Het voelt wat vreemd om hem in dit rijtje spelers te zetten, omdat hij al regelmatig bij het eerste elftal heeft gezeten en zijn debuut inmiddels ook al heeft gemaakt. Toch heeft Hall zich tot nu toe alleen nog maar kunnen laten zien in Feyenoord onder 21, al is dat door blessureleed ook beperkt gebleven.
Begin dit jaar maakte Denzel Hall (20) tegen NEC zijn officiële debuut voor Feyenoord 1. Na meerdere tegenslagen, waaronder een zware knieblessure, hoopt de jonge verdediger nu zo snel mogelijk te schitteren in De Kuip. "Ik ben altijd rustig gebleven en m'n ding blijven doen." Omdat hij van deze vijf talenten al het dichtst tegen een langer verblijf bij de selectie van het eerste elftal aan zit, maakten wij eerder al een uitgebreid portret over hem. Lees dat artikel via de link hieronder.