ZIEKENHUIS

Gaan spoedeisende hulpafdelingen, zoals van ziekenhuis in Gorinchem, sluiten?

Het Beatrixziekenhuis
Het Beatrixziekenhuis © Rijnmond
In de Tweede Kamer in Den Haag wordt woensdag gesproken over de toekomst van de spoedeisende hulp (SEH) in Nederland. De spoedeisende afdelingen in ziekenhuizen zouden duur en inefficiënt zijn, daarom wil de Nederlandse Zorgautoriteit dat er tientallen sluiten. Ziekenhuizen voelen daar niets voor, omwonenden van het Beatrixziekenhuis te Gorinchem evenmin.
Jeanette Hessels was maar al te graag bij de commissievergadering geweest. "Maar dat kan niet want ik zit thuis met corona", vertelt ze bij Radio Rijnmond. "Ik ga het wel volgen via een livestream." Hessels is één van de initiatiefnemers van een petitie tegen het sluiten van de spoedeisende hulp in het Beatrixziekenhuis te Gorinchem. Inmiddels is de petitie ruim 26 duizend maal ondertekend.
Hessels baalt daarvan, want 26 duizend krabbels, dat zijn er 14 duizend te weinig. Wanneer een petitie 40 duizend keer wordt ondertekend dan wordt het een burgerinitiatief, wat betekent dat de Tweede Kamer het onderwerp wettelijk moet gaan bespreken.

Landelijk concentreren

Het is de bedoeling dat de spoedeisende zorg landelijk geconcentreerd gaat worden. Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit krijgen sommige SEH's simpelweg te weinig mensen per uur binnen, dat maakt ze niet efficiënt en rendabel. Van de 82 spoedeisende hulpen dreigen er daarom 28 te sluiten, zegt Hessels, waaronder dus het Beatrixziekenhuis waarbij zij in de buurt woont. Hessels en andere critici vinden dat winstgevendheid géén argument mag zijn om een spoedeisende hulp te sluiten.
"Stel dat er iemand binnenkomt met buikpijn en die blijkt een aneurysma te hebben en je heb geen operatieteam meer, terwijl diegene niet langer kan wachten. Of als iemand een spoedbevalling moet ondergaan met een keizersnede. Dat kan niet meer plaatsvinden omdat de spoedeisende hulp weg is."
Mocht de SEH in het Beatrixziekenhuis sluiten, dan moeten patiënten met de ambulance naar een ander hospitaal worden gebracht. Hessels: "Het kan dan zomaar betekenen dat je naar Utrecht moet, of Rotterdam, of Eindhoven als ze daar meer gespecialiseerd zijn."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl