ERASMUS MC

Bas (11) zijn ogen gaan razendsnel achteruit en dat is bij veel kinderen een groot probleem

In een half jaar tijd gingen de ogen van de elfjarige Bastiaan uit Berkel een heel punt achteruit. Zijn sterkte is nu min vijf. En Bas is niet de enige. De oogkwaliteit van kinderen holt achteruit, constateert het Oogfonds. De stichting verwacht dat zij veelal bijziend zullen raken: in het ergste geval kan het zelfs tot blindheid leiden. Daarom begon woensdag in het Erasmus MC in het bijzijn van koning Máxima de campagne om bijziendheid - ook wel myopie genoemd - aan te pakken: 'Knikker myopie de wereld uit!'
Als Bas zonder bril naar iemands hoofd kijkt, dan ziet hij niet meer dan 'een beige vlek met een aantal kleurtjes'. "Dat is heel vervelend", vindt hij. In het ziekenhuis moet hij telkens allerlei testjes doen, zoals zijn 'ooglengte meten'.
Die ooglengte, daar zit het probleem, legt oogarts Caroline Klaver uit. Als je langere tijd kijkt naar iets wat dichtbij is, dan wordt je oog langer. Zoals lezen, op een telefoonscherm kijken of zelfs met LEGO spelen.
Bastiaan wordt onder toeziend oog van koningin Máxima getest.
Bastiaan wordt onder toeziend oog van koningin Máxima getest. © Rijnmond
Bas is één van de duizenden kinderen in Nederland die last heeft van myopie oftewel bijziendheid. De cijfers liegen er volgens het Oogfonds niet om. De komende dertig jaar worden mogelijk 50 duizend mensen blind als gevolg van myopie, blijkt uit een studie die de stichting liet uitvoeren. Bijziendheid leidt in één op de drie gevallen tot slechtziendheid of blindheid. "In 2055 telt Nederland volgens de prognoses tussen de 140 duizend en 210 duizend visueel gehandicapten als gevolg van myopie en tussen 53 duizend en 80 duizend blinde mensen", schrijft het Oogfonds.
Volgens Klaver is ongeveer de helft van de mensen in de leeftijdscategorie aan 20 tot 25 al bijziend, onder 11- tot 13-jarigen is dit een kwart. Vanwege deze cijfers komt het Oogfonds in actie. De stichting lanceerde woensdagmiddag in het Erasmus MC de campagne 'Knikker myopie de wereld uit!'. Koningin Máxima kwam kijken, ging in gesprek met specialisten én met Bas. Ook schreef kinderliedzanger Dirk Scheele een lied voor de campagne: 'Sporten met je ogen'.
Caroline Klaver, oogarts
Caroline Klaver, oogarts © Rijnmond
"De koningin komt mij ontmoeten", vertelt Bas trots. De bedoeling van de actie van het oogfonds is eenvoudig: aandacht vragen voor de aandoening en meer leed voorkomen.
Milde vormen van myopie kunnen relatief eenvoudig worden behandeld, meent het Oogfonds. Met contactlenzen of brillen bijvoorbeeld. Bijziendheid is deels erfelijk, maar heeft ook simpelweg met leefstijl te maken. Vooral kinderen en jongeren krijgen last.
"Door de jaren heen hebben we myopie en de gevolgen daarvan steeds verder toe zien nemen", zegt oogarts Caroline Klaver. "Vroeger gingen kinderen knikkeren, touwtjespringen en verstoppertje spelen, nu zitten ze vaak en lang achter een scherm. Daar kun je bijziend van raken, terwijl buitenspelen de ogen juist beschermt." Daglicht zou bijziendheid kunnen voorkomen - en dat zien kinderen steeds minder.

Druppels

Met Bas gaat het inmiddels iets beter, sinds hij bij het Erasmus MC rondloopt. "Ik neem iedere avond druppels zodat mijn oogsterkte minder snel achteruitgaat." Zo gaat de achteruitgang minder snel, maar een echte oplossing is het niet.
Bijziendheid, wat kan je er zelf aan doen? Het Oogfonds geeft deze tips: - Houdt schermen op armlengte van je ogen - Als je 20 minuten dichtbij heb gekeken, kijk daarna 20 seconden in de verte - Ga minimaal twee uur per dag naar buiten

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl